Hlavní obsah

Pospíšil odmítl kritiku občanského zákoníku, o homofobii nemůže být řeč

Právo, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Stínový ministr spravedlnosti za ČSSD Jiří Dienstbier považuje nový občanský zákoník za diskriminační a homofobní. Kodex totiž vůbec neřeší registrované partnerství. Dienstbier to označil za důsledek tlaku konzervativní části ODS s cílem registrované partnerství zcela zrušit. Podle ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) ale jde o nepravdivý argument, vláda se tento institut rušit nechystá. Ministr odmítl i výtku k novému občanskému kodexu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jiří Dienstbier (ČSSD)

Článek

Dienstbier v pátek upozornil, že v návrhu nového občanského zákoníku, který byl zaslán do Sněmovny, není registrované partnerství obsaženo. To znamená, že úprava neřeší statut registrovaných partnerů. „Je to popření základní koncepce nového kodexu,“ uvedl Dienstbier.

Dienstbier v pátek upozornil, že v návrhu nového občanského zákoníku, který byl zaslán do Sněmovny, není registrované partnerství obsaženo. To znamená, že úprava neřeší statut registrovaných partnerů. „Je to popření základní koncepce nového kodexu,“ uvedl Dienstbier.

Z registrovaných partnerů se tak mohou podle stínového ministra stát občané druhé a nižší kategorie. Dienstbier přitom poznamenal, že v legislativním procesu na expertní úrovni kodex tuto záležitost řešil. K vyřazení registrovaného partnerství podle něj došlo na základě tlaku konzervativní části ODS, které se ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) nedokázal vzepřít.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS)

„Mrzí mě, že nesebral dost odvahy, aby tuto bitvu vybojoval,“ vzkázal Dienstbier ministrovi. Tlak se bude podle šéfa stínového rezortu spravedlnosti zvyšovat s cílem zrušit registrované partnerství jako takové. „Je to snaha tuto úpravu vytlačovat, s cílem ji likvidovat,“ varoval Dienstbier.

Pospíšil: Je to jen snaha ČSSD stále útočit

Pospíšil považuje Dienstbierova tvrzení za součást útoku ČSSD na nový občanský zákoník. „Je to snaha soc. dem. stále útočit na občanský zákoník, o ničem jiném toto není,“ řekl v pátek Pospíšil Právu. Šéf rezortu spravedlnosti odmítl, že chce vláda ve skutečnosti registrované partnerství zlikvidovat. ČSSD podle Pospíšila používá nepravdivý argument.

„Vláda zvolila koncepci, že registrované partnerství má zůstat v podobě samostatného zákona. Není to žádná snaha zlikvidovat registrované partnerství jako takové. To je nepravdivý argument ČSSD. Pokud se poslanci, parlamentní většina, rozhodne i tento institut inkorporovat do občanského zákoníku, je to možné,“ uvedl ministr.

Pospíšil vysvětlil, že v Evropě je registrované partnerství řešeno různým způsobem. Některé státy ho mají obsaženo v občanském zákoníku, jiné nikoliv.

„To není nic špatného, nic proti ničemu, pokud je to případně mimo občanský zákoník. Ale nikdo ten zákon o registrovaném partnerství neruší, to zdůrazňuji,“ uvedl ministr a dodal: „Kvalita registrovaného partnerství se neměří tím, když je samostatný zákon, jako v ČR, a nebo je to součástí jiného kodexu. To opravdu není o kvalitě práv menšin v tomto směru".

Sněmovna bude hlasovat na podzim

Nový občanský zákoník by měla Sněmovna schvalovat na podzim. V průběhu léta nad kodexem diskutují straničtí odborníci, kteří se pokouší nalézt shodu na případných pozměňovacích návrzích.

V sobotu se v Praze uskuteční „průvod hrdosti“, kterým vyvrcholí festival sexuálních menšin Prague Pride. Stínová ministryně pro lidská práva a rovné příležitosti za soc. dem. Michaela Marksová-Tominová informovala, že se politici z řad ČSSD průvodu zúčastní.

Právě soc. dem. ostře protestovala proti vyjádřením hradního vicekancléře Petra Hájka nebo personálního šéfa ministerstva školství Ladislava Bátory na adresu homosexuálů. Hájek například označil homosexuály za devianty.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám