Hlavní obsah

Z vojenského prostoru v Brdech bude CHKO ještě před odchodem armády

Na území Vojenského újezdu Brdy vznikne chráněné území ještě před tím, než prostor opustí armáda. Ve čtvrtek to po jednání s představiteli dotčených obcí uvedl ministr obrany Alexandr Vondra (ODS). Podle ministra životního prostředí Tomáše Chalupy (ODS) by chráněná krajinná oblast (CHKO) měla mít větší rozlohu než nynější vojenský prostor a zahrnovala by i přilehlé přírodní rezervace.

Foto: Miroslav Šára, Právo

Článek

Ministerstvo obrany na jaře oznámilo, že plánuje málo využívaný prostor Brd opustit do roku 2015. Zůstat by tam měla pouze dělostřelecká posádka. Rušit a zmenšovat plánuje i ostatní újezdy, jelikož je údajně v jejich nynějším rozsahu k výcviku vojáků nepotřebuje. Ušetřit by díky tomu mohlo okolo 200 miliónů korun.

Hejtmani a starostové ze Středočeského a Plzeňského kraje s tím příliš nesouhlasí, obávají se zničení přírody a zdrojů pitné vody. Chtějí také, aby ministerstvo obrany zveřejnilo analýzu, která rozhodnutí opustit Brdy předcházela.

Vojenský újezd Brdy, jinak též Vojenský výcvikový prostor (VVP) Jince slouží armádě od roku 1927. Od 50. let minulého století do roku 2007 byl celý prostor pro veřejnost uzavřen. Následně byly zpřístupněny okrajové části. V předchozích letech se uvažovalo, že v Brdech bude umístěn radar, který by byl součástí protiraketového deštníku USA.

Foto: ČTK

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám