Hlavní obsah

Na svazích Krkonoš hrozí laviny

Právo, pra, ch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŠPINDLERŮV MLÝN, ZADOV

Třetí střední stupeň lavinového nebezpečí hrozí po přívalu místy až šedesáti centimetrů nového sněhu v Krkonoších. Horská služba musela kvůli nebezpečným převisům nestabilního sněhu na lavinových svazích preventivně uzavřít všechny rizikové cesty a údolí.

Článek

Turistům nepřístupný zůstává Modrý, Dlouhý, Labský a Obří důl spolu s úbočím Kozích hřbetů, údolím Bílého Labe a Kotelními jámami. "Všechny uzavřené lokality jsou označeny výstražnými cedulemi," informoval náčelník krkonošské Horské služby Adolf Klepš.

Podle informací Práva k pádu laviny do pátečního poledne v Krkonoších ještě nedošlo, avšak na některých svazích jsou masy sněhu tzv. nastartované. Hřebeny Krkonoš i sousedních Jizerských hor pokrývá okolo půldruhého metru sněhu. Horská služba ještě v pátek kvůli riziku nepříznivého počasí nedoporučovala hřebenové túry. Bezpečné zůstávají běžecké trasy pod horskými hřebeny.

Přestože za noc na čtvrtek napadlo v horských úsecích Šumavy až deset centimetrů sněhu, lyžařské areály byly dobře dostupné. "Sníh z vozovek už je většinou stažený. Každý se k nám dostane bez problémů. Uklizená jsou i parkoviště. V současné době trochu připadává, ale nefouká vítr, takže se netvoří sněhové jazyky, jako tomu bylo občas v minulých dnech. Na sjezdovkách máme až osmdesát centimetrů přírodního sněhu a prožíváme jednu z nejlepších sezón," řekl Právu vedoucí provozu lyžařského areálu Zadov Luděk Sáska.

Také dispečer prachatických silničářů Milan Ludačka potvrdil, že silnice ve vyšších oblastech u lyžařských středisek jsou s opatrností sjízdné. "Někde je menší vrstva sněhu, ale většina vozovek je uklizených. Sněhové jazyky se netvoří," konstatoval Ludačka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám