Hlavní obsah

Heger chce katalogem cen léků a přístrojů ušetřit až pět miliard korun

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) chce zvláštním katalogem cen léků, přístrojů a zdravotnického materiálu uspořit až pět miliard korun.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09)

Článek

„Chceme vnést do systému pořádek,“ řekl Právu ve čtvrtek Heger. Ministerstvo proto připravuje projekt, který má zabránit korupci při nákupech léků zdravotnického materiálu a přístrojů. Bude se týkat přímo řízených organizací ministerstvem zdravotnictví, což jsou všechny fakultní nemocnice a některé centrální ústavy.

Od nich bude ministerstvo dostávat informace, za kolik nakupují komodity v uvedených oblastech, a z nich pak vytvoří katalog. Ten bude na internetu. U každého přístroje nebo léku bude patrné, jaká byla jeho nejvyšší a nejnižší nákupní cena a jaký je průměr.

Nahlížet do katalogu budou moci zřizovatelé zdravotnických zařízení, zdravotní pojišťovny, firmy ucházející se o veřejné zakázky nemocnic a také široká veřejnost. Manažeři nemocnic tak dostanou velkou pomůcku, protože budou vědět, za kolik se daný zdravotnický materiál nebo přístroj v Česku obchoduje a „nenaletí“ výrobcům na přemrštěné ceny.

Ušetřené peníze na vyšší mzdy

Podle ministra zdravotnictví spotřebuje zhruba 250 miliard za rok a přímo řízené organizace z toho na uvedené oblasti asi 50 miliard. Úspora z nového systému má být do 10 procent, tedy asi pět miliard korun.

„Ušetřené peníze z tohoto protikorupčního opatření se pak dají použít na zabezpečení vyšších platů zdravotnického personálu a také na širší dostupnost modernějších přístrojů k léčbě pacientů,“ uvedl Heger.

V nejbližších dnech vznikne speciální expertní skupina, která katalog vytvoří. Budou v ní zástupci nemocnic, profesních komor, zdravotních pojišťoven, ale ne výrobci. Celý projekt má stát zhruba 10 až 20 miliónů korun, z toho 85 procent chce ministerstvo získat z evropských fondů a zbytek zaplatí samo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám