Hlavní obsah

Kalousek: Rozpočet školství lze zvýšit, ale musíme škrtnout jinde

Právo, Lukáš Bek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) ve čtvrtek uvedl, že otázka navýšení peněz pro resort školství závisí na politické dohodě vlády. Ta by musela říct, kde jinde se finance škrtnou, žádnou rezervu totiž nemá.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09)

Článek

Jak řekl Kalousek Právu po schůzce s šéfem školských odborů Františkem Dobšíkem na ministerstvu, platí, že o resortních prioritách nemůže rozhodovat jeden ministr, ale celá vláda. „Vždy je možné nějakou kapitolu navýšit za předpokladu, že se také vláda shodne na tom, která kapitola se sníží. Já žádný rezervní pytel, ze kterého bych mohl přisypávat, nemám,“ řekl Právu Kalousek.

Dobšík pro Právo uvedl, že jednání jsou stále otevřená, přičemž bude nyní záležet na ministru školství Josefu Dobešovi (VV). „My si stojíme za tím, že ministerstvo školství, potažmo vláda, by měly dělat všechno proto, aby se těm, kteří jsou nejhůře placení ve školství, na platy nesahalo,“ poznamenal Dobšík. Z Kalouskovy strany prý nemá pocit, „že by to byla vyloženě zaťatá sekyra. Je to otázka dalších jednání“.

Škrty hrozí nepedagogickým pracovníkům

Školští odboráři mají ve čtvrtek jednat o rozpočtu ještě s Dobešem. Ten oznámil, že pokud nedostane přidáno 1,5 miliardy, bude škrtat na platech nepedagogických pracovníků škol, vysokých školách, investicích a úřednících. Učitelům už dříve slíbil přidat v roce 2012 čtyři miliardy, a pokud se nenavýší rozpočet školství, chce tyto peníze ušetřit mimo jiné i na platech školníků, kuchařek a uklízeček. To je ale podle odborů nemyslitelné, zvažují i stávku.

Dobeš avizoval, že když nedostane peníze navíc, bude muset ubrat nepedagogům 700 miliónů. To by znamenalo, že jim plat klesne o pět procent. Už letos přitom hospodářkám, uklízečkám a dalšímu personálu škol klesly platy o deset procent, jejich průměrná mzda činila v prvním čtvrtletí tohoto roku 13 tisíc korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám