Hlavní obsah

Palas zpochybnil Sobotkovu způsobilost vykonávat funkci lídra ČSSD

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spory mezi znesvářenými křídly v ČSSD se stupňují. Moravskoslezský hejtman Jaroslav Palas, který patří do tábora druhého muže soc. dem. Michala Haška, se nebývale tvrdě pustil do předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky.

Foto: Pavel Karban, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka (vpravo) s moravskoslezským hejtmanem Jaroslavem Palasem

Článek

A to kvůli lídrovým kritickým výrokům k plánu vyřešit situaci zadlužené krajské nemocnice v Novém Jičíně jejím pronájmem. Palas své výtky ve středu zaslal Sobotkovi v dopise, který má Právo k dispozici.

Sobotka se netají nelibostí nad záměrem špitál pronajmout, dokonce se koncem června vydal do Nového Jičína na „inspekční návštěvu“. Ostrou municí nešetří i v médiích.

Palase rozčílilo především Sobotkovo vyjádření pro MfD: „V programových oblastech vedení strany zastává důsledné postoje. Problémy a snahu ustupovat od našeho programu vnímám spíše v regionech, třeba u hejtmana Jaroslava Palase“.

Šéf Moravskoslezského kraje v dopise, který zaslal na vědomí všem místopředsedům ČSSD a hejtmanům, vrátil úder.

„Ponechám nyní stranou některé tvé ,důsledné postoje´ v minulosti i v době docela nedávné, to je samostatná kapitola, ale musím se důrazně ohradit proti podobným výrokům, které vnímám nejen jako věcně nepodložené, ale současně je musím vnímat jako ničím nezdůvodnitelný útok na významnou část politické reprezentace ČSSD v Moravskoslezském kraji,“ napsal Palas.

"Ďěravá loď"

Hejtman uvedl, že při návštěvě nemocnice v Novém Jičíně odboráři, vedení špitálu a členové rady kraje za ČSSD Sobotkovi „trpělivě vysvětlovali“, že není možné nalévat stovky miliónů korun „do lodi, která má pod čarou ponoru obrovské díry“.

Kraj podle Palase nemůže další zadlužování nemocnice připustit a současně je odhodlán zachovat pro občany lékařskou péči, zvláště tu pro onkologické pacienty. Pronájem nemocnice podle Palase nelze považovat za privatizaci. „Podsouvat veřejnosti podobné zkreslení považuji za krajně nekorektní,“ vytkl předsedovi soc. dem. Palas.

Hejtman si „nespravedlivé a nezdůvodněné útoky“ vysvětluje Sobotkovu silnou averzí vůči své osobě. Palas dokonce zpochybnil Sobotkovu způsobilost vykonávat funkci lídra ČSSD. „Nelze však ani v takových situacích zapomínat, že momentálně zastáváš funkci předsedy jedné z nejvýznamnějších politických stran, a že je tudíž nezbytné podřít své emoce potřebě naši stranu důstojně reprezentovat. Jsem přesvědčen, že podobně veřejně ventilované invektivy soc. dem. poškozují a současně zpochybňují tvou způsobilost zastávat tak důležitou funkci,“ uvedl v dopise Palas.

Hejtman přitom tvrdí, že se zatím ve vztahu k Sobotkovi chová zdrženlivě. A nehovoří na téma Sobotkova „podílu na zodpovědnosti za to, že stranická kasa zeje prázdnotou, za to, že soc. dem. ztratila skutečné osobnosti, jakou je např. Miloš Zeman, za to, že nejsme schopni v nynější situaci včas veřejnosti prezentovat srozumitelná a reálná východiska“.

Závěrem Palas lídra soc. dem. vyzval, aby nekomplikoval práci. „S veškerou naléhavostí tě proto žádám, abys zanechal nezdůvodněného a nekvalifikovaného vměšování do rozhodování orgánů Moravskoslezského kraje. Nejsi-li schopen a ochoten skutečně pomoci, alespoň nám nekomplikuj práci,“ vyzval hejtman Sobotku.

Lídr soc. dem. poslal na hejtmana kontrolu

Předseda ČSSD ve středu na dotaz Práva uvedl, že dopis ještě nečetl. Výtky v něm obsažené ale odmítl, trvá na svém. „Jako předseda ČSSD hájím program soc. dem. a také usnesení orgánů strany. Platí, že předsednictvo soc. dem. jednomyslně přijalo usnesení, ve kterém vyzvalo kraje, aby nemocnice neprodávaly a nepronajímaly,“ sdělil Sobotka.

„Platí, že jsem i nadále proti tomu, aby se pronajímala nemocnice v Novém Jičíně, protože je to v rozporu s naším programem,“ řekl lídr ČSSD.

Hejtman Palas podle Sobotky porušuje veškeré předvolební závazky ČSSD, stranický program a také usnesení předsednictva. „Rozumím tomu, že on se ocitl ve velmi složité situaci a reaguje takovýmto křečovitým způsobem,“ soudí o dopisu Sobotka. Prozradil zároveň, že dal podnět ústřední kontrolní komisi soc. dem., aby problém v Moravskoslezském kraji řešila.

Je přitom zřejmé, proč Sobotka ve vnitrostranické bitvě přichází s obviněním Palase z porušování předvolebních závazků. Stanovy soc. dem. totiž umožňují zrušit členství ve straně „pro jednání, které zpochybňuje úsilí ČSSD o plnění jejího volebního programu“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám