Hlavní obsah

Organizátoři Prague Pride se obávají násilí, extremisté chystají protiakci

– Praha • Aktualizováno
Právo, rsk, rav

Organizátoři festivalu Prague Pride, který startuje ve středu, se obávají slovních a fyzických útoků vůči lidem s odlišnou sexuální orientací. Podle ředitele festivalu Czeslawa Waleka k tomu může vést rétorika, kterou v posledních dnech použil vicekancléř Petr Hájek.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Účastník jednoho z gay pochodů. Ilustrační foto

Článek

Walek uvedl, že označení homosexuálů za devianty je velmi nebezpečné, stejně jako skutečnost, že prezident takové výrazy považuje za „hodnotově neutrální“.

„Je pravděpodobné, že pro mnohé bude takový slovník zaštítěný autoritou prezidenta, podnětem pro slovní a zcela reálně fyzické útoky proti lidem s odlišnou sexuální orientací,“ prohlásil. Walek doplnil, že slovo deviant vnímá česká společnost negativně a pro některé skupiny může být záminkou k ospravedlnění konfliktu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Czeslaw Walek na tiskové konferenci v hotelu Sheraton.

„Je proto nepřijatelné, aby přímý podřízený vrcholného ústavního činitele podněcoval velmi nebezpečné postoje vůči statisícům občanů ČR,“ doplnil.

Pochody homosexuálů představují ve světě respektovanou tradici
Pochody homosexuálů, leseb, bisexuálů a transsexuálů (LGBT) vznikly na konci 60. let na obranu boje za práva sexuálních menšin. Dnes představují v mnoha zemích respektovanou tradici, pravidelně se tu organizují a slaví pochody hrdosti neboli gay pride.Otázku práv homosexuálů se toto hnutí snaží podporovat lobbováním u politiků, registrováním hlasů a zvyšováním povědomí o klíčových problémech této menšiny.Pochody hrdosti demonstrují úsilí o stejná „práva a výhody“ pro sexuálně odlišné jedince. Pochod hrdosti je založen na myšlence, že by sexuálně jinak orientovaní lidé měli být hrdi na svoji identitu. Hnutí má tři hlavní zásady: lidé mají být hrdi na svou orientaci, odlišnost je dar a sexuální orientace je vrozená a neměla by se záměrně měnit. Symbolem hnutí je duhová vlajka.Anglický výraz „pride“ se v tomto případě používá jako opak k „shame“, tedy hanbě a ostudě, která provázela a sužovala tuto menšinu po celá staletí. Slovo hrdost v tomto případě potvrzuje příslušnost jedince k celé komunitě.
Zdroj: ČTK

Hlavní událostí festivalu je sobotní pochod, který bude od 13 hodin směřovat z pražského Náměstí Republiky na Střelecký ostrov.

Extremisté chtějí protestovat

Proti pochodu míní přímo na jeho trase protestovat pravicoví extrémisté v čele s předsedou ultrapravicové Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) Tomášem Vandasem.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Tomáš Vandas přicházel k soudu s dobrou náladou.

„Během úterý a středy doladíme veškeré podrobnosti, tedy kde bude sraz účastníků. Pravděpodobně by to mělo být poblíž trasy toho plánovaného průvodu,“ řekl v úterý Právu Vandas. Půjde podle něj o „myšlenkový protest“, jehož účastníci prý rozhodně nebudou vyzývat k jakémukoli násilí.

„My jen prostě odmítáme, aby takovéto pochody byly oslavou něčeho, co patří do soukromí, a ne aby probíhaly veřejně, a ještě pod záštitou primátora. Ten by se podle mého názoru měl zejména starat o to, aby ženy mohly někam dávat své děti do školek, aby se nerušily a ne aby zaštiťoval takovéto pochybné aktivity,“ doplnil Vandas. Přesné místo srazu radikálů zatím neuvedl.

Proti záštitě ze strany primátora se vyslovili i pražští lidovci, kteří pozvali veřejnost na sobotní Pochod pro rodinu.

Policie bude v pohotovosti

Na bezpečnost účastníků bude kromě policie dohlížet i pořadateli najatá ostraha. „Máme 15 agentů, pokud by se riziko ukázalo větší, můžeme počty navýšit,“ uvedl Walek s tím, že kvůli obavám z potencionálního násilí organizátoři již zrušili po konzultaci s policií akci Naked night (Nahá noc).

Foto: Milan Malíček, Právo

DJ Evson a Radim Špaček na tiskové konferenci v hotelu Sheraton.

Víc než stovka policistů bude dohlížet na pořádek, zajišťovat bude i plynulou dopravu. Na sobotní „pochod hrdosti“ homosexuálů však sbor žádná zvláštní opatření nechystá, neočekává střety ani výtržnosti, řekla ČTK mluvčí pražské policie Eva Kropáčová.

V metropoli bude od poloviny týdne více příslušníků pořádkové, dopravní i kriminální policie. V záloze budou podle Kropáčové pořádkové jednotky, které budou schopny v případě potřeby okamžitě zareagovat. Připraven bude také antikonfliktní tým.

Kořeny Pride pochodů sahají do USA, pochopení nemá Bělorusko a Rusko
Moderní hnutí hrdosti začalo po nepokojích v americkém Stonewallu v roce 1969. V noci 27. června 1969 se policie pokusila zavřít bar Stonewall na Christopherově ulici v New Yorku, o němž bylo známo, že se zde scházejí homosexuálové. Dav přihlížejících ale na policisty zaútočil a část lidí se v baru zabarikádovala.
Celý incident přerostl v několikadenní nepokoje. Již v červenci byla v New Yorku založena Gay Liberation Front, která inspirovala vznik „sesterských“ organizací po celém světě. Stonewallské nepokoje tak odstartovaly globální boj za práva těchto menšin.
Byť šlo o násilnou situaci, dala zároveň homosexuálům poprvé pocit kolektivní hrdosti ve velmi sledované akci. A na její památku se začaly organizovat každoroční pochody.
První pochod, známý i pod názvem „Den osvobození Christopher street“, se uskutečnil v roce 1970 jako připomenutí Stonewallu.
Během let se průvody hrdosti rozšířily do celého světa. V San Francisku, kde žije velká komunita gayů, se počet účastníků postupně vyšplhal z několika stovek až k miliónu lidí.
Pride Week v kanadském Torontu patří spolu s australskými městy Sydney a New York k trojce největších světových událostí tohoto druhu.
V Evropě mají nejdelší tradici pochody gayů v Londýně, kde se Pride London pořádá od roku 1971. Známý je též Christopher Street Day v Berlíně, s tradicí od roku 1978, nebo čtyřdenní akce Amsterdam Pride, která každoročně vrcholí přehlídkou lodí "duhové flotily" na amsterdamských kanálech.
Na některých místech se pochody setkávají s represivním přístupem. Například vloni v květnu v Bělorusku policie tvrdě zakročila proti pochodu gayů a lesbiček v Minsku, který neměl povolení úřadů. Stejně tak úřady v Rusku už několik let brání povolení této akce a její účastníky rozhání a zatýká policie.
Zdroj: ČTK

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám