Hlavní obsah

ČSSD navrhuje kvůli krizi odložit druhý pilíř důchodové reformy

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Experti soc. dem. v úterý na jednání se zástupci vládní koalice navrhli, aby kabinet kvůli krizi na kapitálových trzích alespoň o rok odložil termín účinnosti druhého pilíře důchodové reformy. V rámci druhého pilíře bude vyvedena část peněz z průběžného systému do soukromých fondů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Poslanci ČSSD ve Sněmovně

Článek

Experti opozice a koalice jednali například o důchodech pro lidi vykonávající náročné profese, kteří by do penze odcházeli předčasně. „Budeme dále jednat, především o předdůchodech a transformaci třetího pilíře. Naopak došlo ke konstatování neshody ohledně pilíře druhého, kde jsou zásadní rozpory,“ řekl v úterý Právu vyjednavač ČSSD a stínový ministr financí Jan Mládek.

Soc. dem. dlouhodobě s vyvedením části peněz z průběžného systému do soukromých penzijních fondů nesouhlasí. Vládě, která druhý pilíř prosazuje, zástupci ČSSD doporučili, aby odložila jeho uvedení v život. Nyní se počítá s termínem 1. ledna 2013.

„My vzhledem k poslednímu vývoji na kapitálových trzích navrhujeme, aby vláda projevila alespoň minimální rozum a prodloužila legisvakanci (doba mezi okamžikem platnosti a účinnosti právní normy, pozn. red.) zákonů o druhém pilíři alespoň o rok,“ sdělil Mládek. Další jednání expertů o důchodové reformě se podle něj uskuteční ve čtvrtek.

Reklama

Výběr článků

Načítám