Hlavní obsah

TOP 09 podpořila Bessera a debatu o osudu Šumavy

Právo, jov
Aktualizováno

Ministr kultury Jiří Besser (TOP 09) si může oddechnout. Předsednictva TOP 09 a hnutí Starostové a nezávislí (STAN) v úterý podpořila ministrovy kroky v oblasti památkové ochrany, kvůli kterým se stal terčem kritiky. Na jednání byla také vyslovena podpora debatě o osudu kůrovcem sužované Šumavy.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr kultury Jiří Besser (TOP 09)

Článek

Vůči Besserově postupu v oblasti památkové ochrany měli výhrady pražští zastupitelé TOP 09, kteří avizovali, že na  jednání předsednictva budou požadovat vysvětlení. Ministr je terčem kritiky kvůli povolení demolice domu na Václavském náměstí nebo zrušení památkové ochrany gotických sklepů objevených při výstavbě nového objektu na pražské Národní třídě.

Špičky TOP 09 a STAN v úterý Bessera v jeho krocích podpořily. „Bylo přijato jednoznačné usnesení, že pan ministr kultury postupoval v souladu s právními normami,“ řekl Právu místopředseda TOP 09 Pavol Lukša.

Podpora debatě o Šumavě

Více než polovinu rokování ale zabralo jiné téma. Podle Lukši se vedla diskuse o Šumavě, kde se rozhořel spor mezi vedením národního parku, které prosazuje kácení kůrovcem zasažených stromů, a ekologickými aktivisty. Ti se snaží kácení bránit, zasahovat musí policie. [celá zpráva]

Předsednictva TOP 09 a STAN podle Lukši podpořila snahu ministerstva životního prostředí vyvolat diskusi o dalším postupu na Šumavě. „Vítáme stanovisko ministerstva životního prostředí, aby všechny strany sporu zasedly k jednacímu stolu,“ sdělil Lukša. Debata je podle něj jedinou cestou, jak situaci na Šumavě vyřešit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám