Hlavní obsah

Červenec byl teplotně podprůměrný, meteorologové vyhlížejí babí léto

Novinky, jas

Letošní červenec byl podle meteorologů z dlouhodobého hlediska teplotně podprůměrný. V ČR byla průměrná teplota vzduchu pouze 16 stupňů Celsia, což je o 0,9 méně než v mezidobí let 1960 až 1990. Mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Petr Dvořák připomněl, že většina měsíců letošního roku byla teplotně nadprůměrná a naznačil, že by mohlo přijít alespoň slunečné babí léto.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Dvořák uvedl, že za vývojem červencového počasí je "častý výskyt tlakové níže nad Evropou, který je v letošním létě velmi typický". Příčiny meteorologové neznají, nicméně Dvořák dodal, že jakmile se tento charakter počasí změní, "je možné, že se dočkáme pěkného a slunečného babího léta."

Meteorolog připomněl, že vůbec nejchladněji bylo v minulém měsíci během prvních pěti dní, kdy průměrná teplota dosahovala pouze 13,4 stupně Celsia. Následně se sice oteplilo, koncem měsíce však byly průměrné teploty znovu pod dlouhodobými průměry.

Odchylky od průměrných teplot v jednotlivých měsících
měsícodchylka od dlouhodobého průměru (ve °C)
leden1,6
únor- 0,8
březen1,4
duben3,2
květen1,0
červen1,4
červenec- 0,9
Zdroj: ČHMÚ

Nejvíce srážek meteorologové naměřili v Deštném v Orlických horách, a to 340,5 milimetru (340,5 litru na metr čtvereční). "Nejméně naopak pršelo v Kuchařovicích nedaleko Znojma, kde naměřili 54,5 mm srážek," uvedl Dvořák s tím, že "srážky byly situovány především na severozápadě našeho území, zatímco jihovýchod byl srážkově chudý".

Více slunečního svitu si užili lidé na Moravě, kde průměrná doba slunečního svitu dosáhla 164,4 hodin. V Čechách to bylo pouze 161,3 hodiny. "Vůbec nejvíc si užili slunce v Čáslavi, kde svítilo téměř 206 hodin. Naopak nejméně slunečního svitu zaznamenali na stanici Labská bouda, jen 108 hodin," dodal meteorolog.

Reklama

Výběr článků

Načítám