Hlavní obsah

Koalice ve Zlíně přijala výpověď partnerů z VV

Právo, Jiří Růžička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín

Představitelé koaličních stran TOP 09/STAN, hnutí M.O.R., KDU-ČSL a ZHN přijali v pondělí ve Zlíně výpověď koaliční smlouvy, kterou minulý pátek podaly zlínské Věci veřejné.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Budova zlínského magistrátu

Článek

„Do konce výpovědní lhůty 3. září bude rada města Zlína normálně fungovat, tedy i s Jiřím Viktorínem, který jako nestraník kandidoval v loňských komunálních volbách za VV,“ oznámil primátor Miroslav Adámek (TOP 09/STAN).

„Až do konce výpovědní lhůty jsou představitelé TOP 09/STAN, hnutí M.O.R., KDU-ČSL a ZHN připraveni jednat o případných návrzích VV na jejich další setrvání v koalici,“ uvedlo vedení města v prohlášení vydaném v pondělí odpoledne.

Neseriózní gesto, tvrdí koaliční partneři

VV odůvodnily podání výpovědi porušením jednoho z bodů dohody, který zaručoval vytvoření a existenci výboru pro podporu podnikání a lidské zdroje. O jeho zrušení rozhodli zastupitelé města 23. června. „Činnost výboru byla opakovaně kritizovaná, a to i opozicí. Od svého založení 21. listopadu 2010 se členové výboru sešli pouze dvakrát, z jejich jednání nebyl doručen žádný zápis a jeho předseda nepředložil zprávu o činnosti výboru,“ uvedlo vedení města.

Páteční výpověď VV přijala koalice i přesto, že dokument není podle názoru představitelů koalice formálně v pořádku. „Jsou toho názoru, že výpověď měla být doručena nejen primátorovi města, ale všem představitelům koalice. Zároveň se koalice shodla na tom, že termín podání, tedy páteční 13. hodina, nebyl ze strany VV seriózním gestem,“ uvádí se v tiskové zprávě magistrátu.

Věci veřejné mají v jednačtyřicetičlenném zastupitelstvu města Zlína dva zástupce – neuvolněného člena rady a řadového členem zastupitelstva. I s jejich hlasy má koalice v současné době 25 hlasů. Případný odchod Věcí veřejných do opozice by proto neměl na další fungování koalice zásadní vliv. V opozici jsou na zlínské radnici ODS, ČSSD a KSČM.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám