Hlavní obsah

Vedení VV řešilo kauzu s uplácením delší dobu, policie zasáhla předčasně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle poslance Michala Babáka (VV) musela policie v případě údajného pokusu o podplacení jeho asistenta zasáhnout dříve, než původně plánovala. Důvodem podle něj byly "interní důvody" policie. Doplnil také, že asistent Šimon Stejkoza, kterého se trojice mužů měla pokusit uplatit, od začátku spolupracoval kromě Babáka a policistů také s ministrem školství Josefem Dobešem (VV).

Foto: Petr Horník, Právo

Poslanec Michal Babák (vlevo) a ministr dopravy Vít Bárta (oba VV)

Článek

"Policie musela zareagovat předčasně, řekněme, ty tři pány pozatýkat z nějakých interních důvodů," řekl v pondělí Babák.

Strana podle něj plánovala vydat k celému případu tiskové prohlášení ve chvíli, kdy policie podezřelé zatkne. Původně ho chtěla vydat tento týden, nakonec ho ale musela médiím poslat již v sobotu.

Stejkoza prý korupční nabídku oznámil kromě policie i Babákovi, pro kterého pracuje jako asistent. "Od začátku jsme tuto věc řešili. Koordinoval to jednak se mnou, jednak s panem ministrem školství Dobešem, kterého se to také týkalo. Ta věc byla samozřejmě řešena i dovnitř strany. Nebyla to žádná hra pana Stejkozy," řekl Babák.

Podle něj se Stejkoza setkával s trojicí mužů, kteří mu úplatek nabídli. Při tom spolupracoval s policií.

Za peníze chtěli dotaci na vysokou školu

Stejkozu se v květnu údajně pokusila 15 milióny uplatit trojice lidí. Asistent věc ohlásil policii, která už prý ale o případu věděla dříve. Policie v této souvislosti obvinila z uplácení tři liberecké podnikatele, přičemž jedním z nich je bývalý liberecký zastupitel za ODS Jiří Zeronik.

Obvinění údajně chtěli, aby Stejkoza prostřednictvím svého šéfa zajistil dotace na zřízení a výstavbu soukromé technické vysoké školy za 250 miliónů korun od ministerstva školství, které řídí ministr za Věci veřejné Dobeš.

Babák se prý se Stejkozou seznámil zhruba před devíti měsíci, neboť je prý spojuje společný "zájem" o problematiku takzvané konkurzní mafie. "A protože máme společnou věc, tak jsem ho vzal jako asistenta právě pro tyto záležitosti," vysvětlil Babák. Stejkoza podle něj zastává funkci přísedícího u soudu. V minulosti měl strávit mnoho let v Africe, převážně v Súdánu, kde pracoval pro humanitární organizace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám