Hlavní obsah

Česká republika se odvolala v Paříži v kauze Diag Human

Právo, svj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká republika se ve čtvrtek odvolala proti rozhodnutí pařížského soudu, který letos v květnu připustil vymahatelnost nároků společnosti Diag Human vůči České republice ve Francii. Právu to v pátek řekl mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (vpravo) a právník Tomáš Sokol.

Článek

Pro zastupování státu v této právní bitvě ministerstvo najalo advokáta Anthonyho Van Hagena.

Spor o odškodnění za zmaření jejích obchodů s krevní plazmou českým státem přenesla do Francie a Rakouska firma Diag Human letos v dubnu na základě mezinárodní, tzv. newyorské úmluvy o vykonavatelnosti arbitrážních rozsudků na území jiných států.

Právníci Diagu Human se u soudů v těchto zemích snaží zpochybnit účinnost odvolání ČR proti arbitrážnímu rozsudku ze srpna 2008. Arbitři tehdy v Praze přiznali Diagu náhradu škody ve výši 8,3 miliardy korun. Firma chce, aby zahraniční soudy teď označily arbitráž v Česku za ukončenou a současně prohlásily tento tři roky starý rozhodčí nález za platný.

Ministerstvo zdravotnictví a Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových veškeré nároky Diagu Human zcela odmítají a argumentují, že stát se proti rozhodčímu nálezu v roce 2008 odvolal správně a arbitrážní spor s firmou v Česku stále běží.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám