Hlavní obsah

Ruiny vyhořelé Petrovy boudy mají šanci zůstat mezi památkami

Právo, Vladislav Prouza

Ruiny pondělním požárem zcela zničené Petrovy boudy mají reálnou šanci zůstat mezi památkami. Památkáři chystající po hasičských a policejních a vyšetřovatelích prohlídku spáleniště kdysi nejznámější horské boudy nechtějí pozici na hřebenech Krkonoš vyklidit.

Článek

„Budeme se snažit, aby bouda zůstala mezi památkami. Zachovalo se alespoň kamenné zdivo a také jde o záchranu z boudy odvezeného mobiliáře. Vyhodnotíme situaci a stanovíme památkovou hodnotu zbytků objektu,“ informovala Vladimíra Paterová z Národního památkového ústavu, která v roce 1999 zápis Petrovky do seznamu kulturních památek iniciovala.

„Bylo to proto, aby bouda, kterou v té době Orea prodávala soukromníkovi, zůstala zachována. Obávali jsme se o její osud, který se nyní bohužel naplnil,“ poznamenala Paterová. Verdikt nad Petrovou boudou, která letos dovršila dvě stě let a shořela, vyřkne odborná komise. „Pořídíme fotodokumentaci zbytků boudy a zmapujeme stav,“ přiblížil vedoucí regionálního rozvoje a životního prostředí radnice ve Vrchlabí Radek Vich.

Hrana zazvonila Petrovce dva měsíce před uplynutím termínu, kdy vlastníku boudy pražské firmě Snowy Chalet tvořící součást podnikatelského impéria Vladimíra Kováře končila lhůta památkáři letos z jara nadiktované opravy střechy a nezbytných úprav poslední tři roky opuštěného objektu.

Foto: Jiří Berger, ČTK

Petrova bouda na snímku z roku 2004

„Pokud by to neudělali do konce září, hrozila jim až dvoumiliónová pokuta. Stav boudy jsme chtěli předběžně zkontrolovat v červenci, ale vyhnal nás ven první požár,“ přiblížila Paterová. „Požadavkům památkářů jsme se snažili vyhovět. Sankce je obecná věc, která hrozí vždy, kdy něco nesplníte,“ reagoval jednatel firmy Snowy Chalet Karel Janda.

Památkáři mohou zůstat ve hře

Verdikt památkářů může výrazně ovlivnit podobu plánovaného objektu, který patrně vyroste v místě shořelé Petrovy boudy. Snowy Chalet založena pouze pro správu Petrovky hodlá na spáleništi postavit stylový objekt. Jak prohlásil Janda, nepůjde o žádné železobetonové monstrum, nýbrž do krajiny zapadající hotel s optimálním počtem okolo padesáti lůžek. Komplex Petrovy boudy ve výšce 1 288 metrů s kapacitou dvou set dvaceti lůžek dnes nebylo možné uživit.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Turisté obhlížejí trosky boudy

„Pokud Petrovka vypadne ze seznamu památek, majitelům parcely, kde stála, se uvolní ruce. Jestliže zůstane, nastane možnost ovlivnit, co na jejím místě vyroste,“ vysvětlil Vich. „Když to hodně přeženu, bylo by možné požadovat i repliku původního objektu,“ podotkl.

„To, že památkáři se Petrovy boudy nehodlají vzdát, je pro mne novum. Nezbylo by než s nimi dál jednat. Rozhodně ale neuvažujeme o replice Petrovky, ale o objektu, který má šanci se narozdíl od původní boudy ekonomicky uživit,“ reagoval Janda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám