Hlavní obsah

Knihovny od internetu odpojovat nechceme, mírní rozhořčení knihovníků Kubice

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministerstvo vnitra nehodlá žádnou knihovnu odpojit od internetu, ani to nemělo v úmyslu. Podle mluvčího vnitra Pavla Nováka chtěl šéf resortu Jan Kubice (nestr.) předložit vládě k diskuzi návrh na změny v projektu internetizace knihoven, jelikož resort na další připojování nemá peníze a dosavadní financování projektu je podle něj nad poměry.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr vnitra Jan Kubice (nestr.)

Článek

O budoucnosti projektu má rozhodnout vláda. Novák zdůraznil, že projekt dostal jeho resort do správy po zrušení ministerstva informatiky, které ho původně mělo v gesci. Ministerstvo vnitra však nedostalo na projekt prostředky.

„Předložili jsme proto k připomínkám návrh vládního materiálu, jehož smyslem bylo vyvolat na platformě vlády diskuzi o aktualizaci tohoto projektu včetně jeho budoucího financování. Například cena některých přípojek dosahuje až několikanásobku toho, za kolik se dá běžně internet pořídit. To není ani efektivní, ani smysluplné. Záměrem MV však rozhodně není klást veřejnosti jakékoliv překážky k přístupu k internetu, a tedy k informacím,“ uvedl v tiskové zprávě Kubice.

Podle Kubiceho sto miliónu na provoz internetu v knihovnách ministerstvu chybí a krom toho takové úkoly věcně nespadají pod jeho působnost. Částečně přistoupil také na výhrady knihovníků a problematiky se nyní ujalo ministerstvo kultury, které ve spolupráci s Národní knihovnou má najít možnosti, jak provozovat internet efektivněji. K diskuzi byl údajně i Svaz knihovníků a informačních pracovníků přizván.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám