Hlavní obsah

Čechy znervóznila fáma o zpoplatnění sběru hub a lesních plodů

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po internetu již téměř měsíc koluje fáma o zdanění sběru hub a lesních bylin. U jejího zrodu byl nevinný žert bloggera, zveřejnil zjevně mystifikující článek o tom, že vláda potichu zavádí daň na lesní plody a byliny. Zprava se přes e-mail a Facebook rychle rozšířila a výsledkem jsou desetitisíce znepokojených čtenářů. Článek na svých webech zveřejnily také revue Fragmenty nebo Věci veřejné.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Blogger Ondřej Kňava vzbudil rozruch svým článkem o schvalování „zákona o zákazu využívání státních lesů k bezplatnému odběru bylin, plodů rostlin a hub“. Že mystifikaci spousta čtenářů podlehlo, přispělo i to, že Kňava detailně popsal, jak budou houby zpoplatněny a kolik půjde do státní kasy z výběru 19procentní daně.

„Sběr bylin, plodů rostlin a hub bude omezen jen na 2 kilogramy čisté váhy za jeden sběr. Pokud sběr nenahlásíte u příslušného úřadu a neodvedete ze svého sběru daň z příjmů, hrozí vám pokuta 10 000 Kč, posléze správní řízení a při dalších přestupcích i maximální výše trestu, který počítá i s odnětím svobody na 1 rok nepodmíněně,“ uvedl mimo jiné blogger na stránkách Idnes.cz.

Houbař, bylinkář či sběrač lesních plodů by měl do 24 hodin přijít se svým košíkem na příslušný obecní úřad, kde by mu speciálně vyškolený „obecní vážič“ vyměřil cenu a daň. Fiktivní zákon počítal se zavedením tabulkových cen hub zahrnující i jedovaté muchomůrky či byliny jako například vraní oko. Obecní vážič by ale na ně upozornil, čímž by mělo dojít k „poklesu travičství, které se v některých oblastech začalo rozmáhat“.

Jako mor

Pod článek doplnil rozhovor se svým kamarádem a údajným mykologem, který vše potvrdil, vyzdvihl užitečnost zákona a dal jej na roveň s lovem ryb či divoké zvěře.

Kňava pak z recese založil na Facebooku skupinu „Za bezplatný sběr hub“, která momentálně čítá 278 členů.

Záhy začali lidé ve velkém sdílet článek na Facebooku, jejich počet se do nynějška rozrostl na 3 848. Celkem si článek přečetlo více než 45 tisíc osob.

Podle serveru hoax.cz, který odhaluje fámy, kanadské žerty, spamy a řetězové e-maily, by článek zůstal bez povšimnutí, ale někdo ho nejspíše okopíroval a rozeslal e-mailem, a tak kachna zaplevelila e-mailové schránky, internetové diskuze a fóra.

Zpráva se dostala i k prezidentovi

Bez jakéhokoli komentáře, pouze s ikonou kachny, se článek objevil také na webu „kulturně-hospodářského revue Fragmenty“, kterou vydává tzv. Kulturní komise ČR a je určena pro „skupinu vedoucích osobností našeho průmyslu a politiky – prezidenta republiky, jeho nejbližší spolupracovníky, senátory, poslance, ministry, finančníky, V. I. P. podnikatele a představitele jejich profesních organizací.“

Své místo našel článek také na webu vládní strany Věci veřejné v rubrice Domácí politika. Na plíživý zákon byla na Facebooku upozorněna i poslankyně VV Lenka Andrýsová.

„Tak o tomto návrhu zákonu jsem opravdu neslyšela. Ani na vládě nebyl. Možné by bylo, že se jedná o poslaneckou iniciativu, nebo iniciativu některého z krajů. Myslím, že tento návrh vznikl jen pro zasmání,“ sdělila své rozrušené příznivkyni.

Nepředpokládal jsem, že by se toho někdo chytil, ten text je záměrně absurdní!
blogger Ondřej Kňava

Kontroverzní informace rozhýbala i ministerstvo zemědělství k oficiálnímu vyjádření, v němž se distancovalo od svých fiktivních deklarací uvedených na blogu. „Vzhledem k velkému zájmu veřejnosti poskytuje ministerstvo zemědělství vyjádření, a to ve smyslu, že článek patří k recesistickým tématům typickým pro letní sezónu,“ vysvětlil resort.

„To jsem se zase do něčeho namočil - je to pochopitelně vtip. Nepředpokládal jsem, že by se toho někdo chytil, navíc ten text je záměrně absurdní!“ sdělil serveru hoax.cz autor senzace Ondřej Kňava. „Blog jsem naplnil paradoxními situacemi, co by to všechno obnášelo, včetně zřízení funkce obecního vážiče hub, pracujícího jen ve všední dny,“ divil se autor nad zájmem o svůj článek „Konec bezplatného houbaření v České republice se blíží“.

Poprvé prý znejistil, když zhruba desetina diskutérů pod článkem vzala zprávu vážně. Poté se mu ale do skupiny na Facebooku „Skupina za bezplatný sběr hub“ začalo hlásit stále více lidí vyzývajících k bojkotu vlády.

Ať už lidé rozesílali e-mail pro pobavení, anebo z paniky, velmi rychle se rozšířil. Autor se ale zaklíná, že sám text neposlal na jedinou e-mailovou adresu.

„Pozdravuji všechny, co chápou dobrou srandu, a doufám, že se můj článek nestane inspirací pro naše ministerstvo financí jako návod, jak vydělat další kováky do děravého rozpočtu, který se právě připravuje,“ uzavřel Kňava.

Reklama

Výběr článků

Načítám