Hlavní obsah

Senát chce upravit omezení reklamy v ČT, rozhodnou poslanci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Senátoři ve čtvrtek vrátili do Sněmovny novelu zákona, na jejímž základě zmizí reklama z prvního programu České televize (ČT). Podle návrhu horní komory by měly zisky z ponechané reklamy na kanálech ČT2 a ČT4 financovat produkci kulturních a sportovních pořadů. Změny posoudí poslanci, kteří mohou Senát 101 hlasy přehlasovat.

Foto: Profimedia.cz

Autorem loga České televize je výtvarník Jiří Novák.

Článek

Senát novelu navíc prosazuje prodloužení doby, po kterou budou reklamní příjmy ČT přispívat na dokončení digitalizace, do června příštího roku namísto dříve stanoveného 11. listopadu 2011. Senátoři také chtějí, aby si ČT z výnosů z reklamy mohla odečíst náklady na jejich správu.

Omezení reklamy v ČT prosadily největší české komerční televize, Nova a Prima, které nevylučovaly možnost arbitráží. Argumentovaly dřívější dohodou, podle níž původně měla reklama ve veřejnoprávní televizi zcela skončit letos 11. listopadu v souvislosti se završením digitalizace vysílání.

Nova a Prima mají podle schvalované novely dvěma procenty výnosů z reklamy místo ČT financovat Státní fond pro podporu a rozvoj české kinematografie, a to s TV Barrandov.

Reklama

Výběr článků

Načítám