Hlavní obsah

Hejtman Rath vyzval svého předchůdce Bendla k odchodu z politiky

Právo, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvůli čtyři roky staré privatizaci krajských nemocnic a také kvůli aktuálnímu dění v nemocnici v Brandýse nad Labem vyzval středočeský hejtman David Rath (ČSSD) svého předchůdce Petra Bendla (ODS) k odchodu z politiky.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Petr Bendl (vlevo) s Davidem Rathem (archivní snímek)

Článek

„Kraj na tom prodělal tři čtvrtě miliardy korun. Nyní se to potvrzuje na privatizované nemocnici v Brandýse nad Labem. Tu Bendl prodal za 7,8 miliónu, ale nový vlastník záhy začal prodávat její části, celkem za 43,8 miliónu korun,“ uvedl Rath. Kromě toho je podle něj evidentní napojení nabyvatelů nemocnic na ODS.

„Peníze z prodeje pozemků v Brandýse šly na účet firmy tamního člena ODS,“ tvrdil Rath na základě informací z tisku. Jak ale Právu potvrdil nový majitel nemocnice Petr Švikovský, podle účetnictví nemocnice to tak sice vypadalo, ale peníze ve skutečnosti putovaly na účet firmy, která patřila dřívějšímu majiteli nemocnice Martinu Vojtíškovi, od něhož Švikovský nemocnici koupil.

Podle vedení kraje je ale na ODS napojen i Vojtíšek. „Spojení je tam jasné, Vojtíškovým mluvčím je pan Cikrt,“ podotkla mluvčí kraje Berill Mascheková. Tomáš Cikrt přitom dříve působil jako mluvčí ministra zdravotnictví za ODS Tomáše Julínka.

Může za to Bendl, tvrdí Rath

Všechna tato propojení a nevýhodnou privatizaci dal Rath na vrub Bendla. „Nese za to politickou odpovědnost a měl by se vzdát postu poslance a odejít z politiky,“ uvedl Rath.

Bendl všechna obvinění odmítá. „Blíží se krajské volby, tak to beru jako předvolební boj. Vše probíhalo transparentně a podle zákona,“ uvedl Bendl, který rozhodně na politické funkce rezignovat nehodlá. Privatizaci vyšetřovala i policie, ale na nic nezákonného nepřišla.

Reklama

Výběr článků

Načítám