Hlavní obsah

Bez zásahu nechme čtvrtinu Šumavy, navrhl Chalupa před senátory

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS) chce, aby do bezzásahové zóny Šumavy patřila čtvrtina národního parku. Chalupa to ve čtvrtek řekl na jednání Senátu, který se zabýval peticí Zachraňme Šumavu, jež podporuje kácení kůrovcem napadených stromů. Tu nakonec Senát přijal.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS)

Článek

Zatímco Chalupa hovořil v souvislosti s připravovaným zákonem o šumavském národním parku o čtvrtině bezzásahového území, ekologičtí aktivisté, kteří podporují blokádu na území nedaleko Modravy, by chtěli bezzásahovou třetinu území. Plzeňský kraj, který připravil vlastní návrh zákona, počítá s bezzásahovým územím na 18 procentech parku.

Foto: Petr Pokorný, Právo

Policisté mezi demonstranty

Před senátory vystoupil vedle Chalupy i šéf parku Jan Stráský. Ten zopakoval, že lesníci nedělají nic nezákonného. Dodal rovněž, že kůrovcová "kalamita není pod kontrolou", a proto je potřeba napadené stromy ve vymezených zónách vykácet. Zároveň avizoval, že bude se zástupci ekologů v pondělí jednat o možném konsenzu.

Senátor Jaroslav Kubera (ODS) neváhal v souvislosti s ekologickými aktivisty hovořit o ekoterorismu. Podporu měla petice, za níž stojí starostové šumavských obcí i u dalších senátorů.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Jaromír Kyzour z Hnutí Duha v horní komoře zopakoval, že podle názoru aktivistů nectí správa parku zákon a nemá výjimky pro kácení v lokalitách, v nichž se již několik týdnů střetávají aktivisté s lesníky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám