Hlavní obsah

URNA cvičně vtrhla do motolské nemocnice zachraňovat rukojmí

Novinky, Michaela Cmíralová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Motolská nemocnice byla ve čtvrtek ráno obsazena teroristy. Naštěstí šlo pouze o cvičení. Policejní Útvar rychlého nasazení (URNA) obsadil na několik hodin prostory dětského oddělení pro vlastní výcvik.

URNA vtrhla do motolské nemocnice zachraňovat rukojmí Video: Novinky

 
Článek

Prvních osm elitních policistů přilétá do motolské nemocnice vrtulníkem už kolem tři čtvrtě na jedenáct, tedy chvíli poté, co je nemocnice obsazena domnělými teroristy a některému z pracovníků nemocnice se podaří spustit alarm.

Během dalších patnácti minut slaňují z helikoptéry přímo na heliport dětského oddělení další ozbrojení členové URNY v maskách. Během chvíle je v nemocnici kolem čtyřiceti elitních policistů.

„Použili jsme na tuto akci asi čtyři desítky policistů. V reálné situaci bychom jich možná použili o něco méně. Ale máme tady lidi, tak ať si všichni zacvičí,“ řekl ředitel URNY Libor Lochman.

Mezitím jsou rukojmí na oddělení nuceni ležet na zemi a ani nedutat. Únosci jim hrubě nadávají, míří na ně zbraněmi a vyhrožují zastřelením. Elitní jednotka spěchá do poschodí, kde teroristi zadržují svá rukojmí. Netrvá to ani deset minut a ozbrojenci vyvádí první z uvězněných. Všichni osvobození mají na rukou stále pouta a zůstávají pod dozorem ozbrojených mužů. Ti si totiž nemohou být až do poslední chvíle jistí, zda někteří z "rukojmích" nepatří k teroristům.

Reálný námět pomsty za smrt dívky

Akce byla postavená na propracovaném námětu. Fiktivní děvče umírá při operaci srdce a její příbuzní situaci neunesou. Chtějí se proto pomstít a naplánují teroristický útok na nemocnici. Jejich hlavním cílem je lékař, který jejich dceru operoval. Scénář akce má pravdivé základy. „Situace vychází z reálné události,  tuším že se stala v nizozemské nemocnici,“ doplňuje ředitel motolské nemocnice Miloslav Ludvík.

Do cvičení se zapojil i personál nemocnice, kterému podle ředitele prospělo. „Pracovníkům centrálního příjmu to přineslo zkušenost, která by se jim mohla někdy i hodit,“ uvedl.

Členům URNY naopak cvičení dalo možnost poprvé si zatrénovat v prostředí nemocnice a jak doplnil ředitel URNY Libor Lochman: "Zacvičit si v nové budově, která je komplikovaná co se týče rozmístění a chodeb bylo přínosné".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám