Hlavní obsah

Hejtmani a starostové začali jednat o budoucnosti Brd

– Příbram
Právo, Radek Plavecký

Středočeský hejtman David Rath (ČSSD) a plzeňský hejtman Milan Chovanec (ČSSD) se ve středu setkali na městském úřadu v Příbrami se čtyřmi desítkami starostů obou krajů, aby řešili budoucnost vojenského újezdu Brdy, který chce armáda zrušit.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Hejtmani David Rath (ČSSD) a Milan Chovanec (ČSSD) a starostové některých středočeských a plzeňských obcí se ve středu setkali v Příbrami kvůli jednání o Brdech. Hostil je stranický kolega a starosta Příbrami Josef Řihák (vpravo).

Článek

Vznikly obavy hlavně z toho, aby se nezničila zachovalá krajina a aby obce nepřišly o zdroje vody, které v Brdech jsou. Navíc chtějí po vládě jasné stanovisko, kdo bude financovat likvidaci škod, které tam armády napáchaly.

Výsledkem jednání je prohlášení obou krajů, v němž po vládě požadují, aby jasně deklarovala, jak hodlá postupovat, a přijala usnesení. Obsahovat má i vyjádření, jak zajistí bezpečnost, likvidaci ekologické zátěže, pyrotechnický průzkum a odstranění munice. Kraje se také shodují, že Brdy by měly být vyhlášeny Chráněnou krajinnou oblastí.

Vymezení hranic počká

„Závazné je vládní usnesení, ne výrok ministra. Vláda musí dát peníze na odstranění starých ekologických škod, nejen na odstranění munice, ale i na to, co se má udělat se všemi objekty. Nechci udělat stejnou chybu jako v Milovicích, kde si kraj převzal rozpadlé paneláky, školy, teplárny a doteď řešíme, jak vše zajistit. Nechci ve slepém nadšení na sebe nechat přepsat sklad raket, abychom pak zjistili, že asanace nás vyjde na stovky miliónů,“ uvedl Rath.

Kraje zatím nenašly shodu ve vymezení hranic. Středočeský kraj chce nechat území jako celek pod krajem, Plzeňský kraj chce vrátit hranice katastrálních území do roku 1927. V tom případě by obcím připadla některá území.

„Dohodli jsme se, že problémy s katastry budeme řešit, až skutečně vláda dá závazné stanovisko a harmonogram, což zatím není, takže není důvod něco rozdmýchávat,“ uvedl hejtman Chovanec.

Reklama

Výběr článků

Načítám