Hlavní obsah

Česko koupilo letouny CASA dvakrát dráž než Portugalsko

– Praha

Češi zaplatili za přepravní letouny CASA dvakrát tolik co portugalské ministerstvo obrany. V roce 2008 si Portugalci objednali celkem 12 letounů CASA C-295M, přičemž za jeden zaplatili 27,1 miliónu dolarů (tehdy 418 miliónů korun). Česká armáda podepsala smlouvu na nákup čtyř strojů v dubnu 2009 a za jeden dala 875 milionů korun. Píší o tom středeční Lidové noviny.

Foto: Petr Horník, Právo

CASA-295M

Článek

Odkazují při tom na prestižní ročenku The Military Balance, kterou vydává londýnský Mezinárodní institut pro strategická studia.

List uvedl, že rezort obchod od začátku prezentoval tak, že tři transportní letadla CASA armáda koupí a jedno vymění za pět svých nepotřebných bitevníků L-159. V takovém případě se cena jednoho českého stroje CASA vyšplhá až na 1,16 miliardy korun.

Nákup čtyř dopravních letadel za 132 miliónů eur (kolem 3,5 miliardy korun) byl podepsán v roce 2009, den před nástupem tehdejšího náměstka ministra Martina Bartáka do funkce šéfa resortu. Přitom ještě v době, kdy se obchod připravoval, se mluvilo o tom, že nákup měl Česko vyjít na něco přes dvě miliardy korun, píšou LN.

Portugalci měli větší požadavky

Ministerstvo obrany tvrdí, že porovnávat nákupní ceny stejných letadel u dvou států je komplikované. „Takové srovnání bývá ošidné. Nelze srovnávat pouze samotné letouny, ale do úvahy je třeba vzít úroveň jejich vybavení či školení personálu,“ řekl deníku mluvčí resortu Vladimír Lukovský. Ale zatímco Češi si objednali čtyři přepravní verze pro náklad a vojáky, ke kterým si nechali přimontovat systém pasivní ochrany, portugalská armáda měla podle LN daleko větší nároky.

Foto: ČTK

Zjistit, jestli cenu vyšrouboval výrobce, firma Omnipol která obchod zprostředkovala, nebo vysocí úředníci ministerstva obrany, je dnes podle deníku nereálné. „Není naším zvykem diskutovat na veřejnosti o věcech komerčního charakteru,“ řekla deníku Barbara Kracht z evropského koncernu EADS. Také Omnipol, jenž letouny CASA ve Španělsku nejdřív nakoupil, a pak je české armádě prodal, se k zakázkám nevyjadřuje.

Portugalci dokázali mnohem levněji nakoupit i pandury

Ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že kvůli letadlům CASA uplatní vůči Omnipolu sankce plynoucí ze smlouvy. Firma totiž ve stanovené lhůtě neodstranila závady na systému pasivní ochrany letounu.

Letouny CASA jsou nyní na pražském letišti Kbely. Ze čtyř strojů mohou do vzduchu tři, jejich hlavním úkolem je přemostění mezi Prahou a českou vojenskou misí v Kosovu. Do Afghánistánu, kde je chce armáda primárně nasadit, se minimálně do konce roku nedostanou, uvedly LN.

Není to první případ, kdy Portugalci nakupovali stejné armádní stroje levněji než Češi. Mladá fronta Dnes v červenci napsala, že česká armáda nakoupila obrněné transportéry Pandur čtyřikrát dráž než Portugalci, aniž by se výrazně lišily výbavou. Obchod už rok vyšetřuje česko-rakouský policejní tým.

Reklama

Související články

Policie začala vyšetřovat nákup pandurů

Detektivové z protikorupční policie začali ve středu oficiálně vyšetřovat údajnou korupci při nákupu obrněných transportérů Pandur pro českou armádu. Informace...

Výběr článků

Načítám