Hlavní obsah

Policie pochybila při vyšetřování kauzy opencard, tvrdí žalobci

– Praha • Aktualizováno

Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) zrušilo v pražské kauze opencard rozhodnutí o odložení věci. Jde o tu část případu, v níž policie zjišťovala, zda při zadávání veřejných zakázek na dodávku právních a konzultačních služeb k projektu nebyl porušen zákon.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Kriminalisté nezjistili pochybení a případ odložili. Jenže NSZ má na věc jiný názor, informovala v úterý mluvčí zastupitelství Helena Markusová. Policie tak bude muset vyšetřování v této části složité kauzy obnovit.

Mluvčí připomněla, že po odložení věci si případ vyžádal v červnu nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman k takzvané kontrole skončené věci. Vedení NSZ pak dospělo k závěru, že usnesení o odložení věci bylo předčasné a v rozporu se zákonem.

Vedou se i další trestní řízení

Spis byl proto vrácen Městskému státnímu zastupitelství v Praze s pokyny k dalšímu prověřování. Policie se proto bude muset případem zabývat znovu, zajistit více podkladů a v kauze pak padne nové rozhodnutí.

Markusová upozornila na to, že v pražském případu opencard je vedeno více prověřování. Trestní řízení ale zatím neskončila.

Krok NSZ může souviset s obviněním protikorupční policie, která se letos v únoru rozhodla stíhat pracovníka Magistrátu hlavního města Prahy pro porušování závazných pravidel hospodářského styku. Úředník měl na starosti právě zadávání zakázek malého rozsahu na právní a projektové služby související s projektem opencard.

Nicméně po dvou týdnech jeho stíhání zrušila dozorová státní zástupkyně s tím, že bylo nezákonné a neodůvodněné a že úředník žádný trestný čin nespáchal. Zároveň dala detektivům pokyny, jak mají věc dále prověřovat a jaké úkony provést.

Projekt za 900 miliónů nepřinesl žádný zisk

Policisté na základě toho chystají podle zjištění Práva nové obvinění, které by se údajně mohlo týkat téže osoby. [celá zpráva]

Opencard měla obyvatelům metropole přinést jako multifunkční karta řadu výhod a slev například do zoo či galerií, zároveň se však stala jakousi povinnou tramvajenkou pro MHD či průkazkou do knihovny.

Celý projekt, který radnice rozjela ještě pod vedením bývalého primátora Pavla Béma (ODS), stál dodnes téměř 900 miliónů korun a nepřinesl přitom prakticky žádný zisk. Naopak vyvolal řadu podezření především kvůli přidělování veřejných zakázek a jejich výraznému předražení.

Trpělivost s projektem počátkem loňského roku došla bývalé zastupitelce Janě Ryšlinkové, která podala ve věci trestní oznámení. Ryšlinková mimo jiné tvrdila, že zadávací podmínky soutěže vznikly na počítači firmy Haguess, která z řízení vyšla vítězně.

Reklama

Výběr článků

Načítám