Hlavní obsah

Je to pseudonáboženská válka, míní Schwarzenberg o sporech na Šumavě

Právo, Novinky, dan, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Spor ekologických aktivistů s vedením šumavského národního parku o kácení stromů napadených kůrovcem, se stává i politickým tématem. Vládní TOP 09 v úterý vyzvala obě znesvářené strany k dialogu a ukončení akcí.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg

Článek

"Otevřela se tu pseudonáboženská válka, kdy ani jedna ze stran nechce poslouchat argumenty té druhé," konstatoval předseda strany Karel Schwarzenberg (TOP 09).

Schwarzenbergovi vadí i skutečnost, že ředitel parku Jan Stráský vyloučil z debaty část odborné veřejnosti a špatná komunikace ze strany ministerstva životního prostředí. "Dělají mrtvého brouka s nadějí, že kůrovec se bude chovat stejně jako oni," konstatoval Schwarzenberg.

Foto: Petr Pokorný, Právo

Policisté mezi demonstranty

Jednání se nebráníme, tvrdí Stráský

TOP 09 se dohodla s aktivisty na tom, že bude-li ministerstvem životního prostředí svoláno jednání ke kulatému stolu, blokáda skončí.

Stráský ve vysílání České televize uvedl, že vedení parku je připraveno kdykoliv jednat. Odmítá však jakékoliv apriorní podmínky. "Nyní musíme konat," konstatoval Stráský s tím, že pokud by došlo k dohodě, správa parku by svůj postup do budoucna přehodnotila.

Aktivisté blokují práci těžařů v lokalitě poblíž Modravy, neboť tvrdí, že správa parku nemá ke kácení udělenou výjimku. Vedení parku s tím nesouhlasí a snaží se pokácet několik tisíc stromů, které představují riziko rozšíření kůrovcové kalamity.Na spory dohlíží i policie, která aktivisty z území vyvádí.

Reklama

Výběr článků

Načítám