Hlavní obsah

Macek s dovoláním neuspěl a Rathovi musí za pohlavek zaplatit 100 tisíc

Novinky, jas

Miroslav Macek neuspěl s dovoláním k Nejvyššímu soudu a musí zaplatit Davidu Rathovi 100 000 korun. Macek uštědřil v květnu 2006 Rathovi pohlavek na stomatologickém sněmu. Důvodem útoku bylo předešlé Rathovo vyjádření, že se Macek oženil kvůli penězům.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Miroslav Macek

Článek

Macek podal dovolání proti rozsudku Vrchního soudu v Praze z roku 2009. Ten mu uložil zaplatit stotisícovou pokutu, soudní výlohy a zároveň veřejnou omluvu.

Podle rozsudku "došlo i k zesměšnění žalobce". Policie Mackovo jednání vyhodnotila jako přestupek a Úřad městské části Praha 2 mu následně vyměřil pokutu ve výši tří tisíc korun.

Rath se obrátil i na soud, který v první instanci rozhodl, že se má Macek za pohlavek omluvit, zároveň však odmítl Rathův požadavek na miliónové odškodné, neboť Rath prý neutrpěl žádnou závažnou újmu. Odvolací soud nakonec přiznal Rathovi, který následně požadoval již pouze 250 000 korun, i stotisícové odškodné.

Incident v přímém přenosu
Miroslav Macek měl v květnu 2006 řídit valnou hromadu, na kterou se do pražského Národního domu na Vinohradech sjelo zhruba 700 delegátů. Hned na úvod jednání ale shromážděným zubařům oznámil, že než začne hovořit, musí si vyřídit jednu osobní věc. Načež přistoupil zezadu k Rathovi a udeřil ho do hlavy. Po uštědřené ráně ministr Rath vstal a chtěl odejít.
Po několika krocích si to ale rozmyslel, vrátil se k Mackovi, postavil se mu čelem a řekl mu: "Pane doktore, vy jste na mě zaútočil zezadu, jste zbabělec." Na ta slova na něj zaútočil Macek znovu, tentokrát pěstí, ale Rath jeho úder vykryl. Poté se oba začali strkat a spadli pod řečnický pult. Po chvilce skončili a Macek za všeobecného pískotu odešel.

Macek ve svém dovolání upozornil, že mezi veřejně činnými osobami by měla být postačující satisfakcí omluva, nikoliv peněžní náhrada. Nezamlouvalo se mu rovněž to, že Rath by odškodné "využil pro zvýraznění své osoby při politické kampani".

Soud se s touto argumentací neztotožnil a dovolání zamítl. Další opravný prostředek již není přípustný.

Reklama

Související témata:

Související články

Macek se popral s Rathem na sjezdu zubařů

Valná hromada stomatologů, která v sobotu zahájila týden zdravotnického neklidu, začala incidentem mezi bývalým místopředsedou ODS Miroslavem Mackem, který...

Rath: Zákeřný útok zezadu jsem nečekal

Ministr zdravotnictví David Rath (ČSSD) se v rozhovoru pro Právo vyjádřil k sobotnímu incidentu, kdy jej na sněmu zubařů inzultoval bývalý místopředseda...

Macek s Rathem baví internet

Rvačka, při níž Miroslav Macek (ODS) napadl ministra zdravotnictví Davida Ratha (ČSSD), zahýbala českou politickou scénou, ale i internetem. Internetová...

Výběr článků

Načítám