Hlavní obsah

Liberecká nemocnice je ve ztrátě, přesto vyplatí na odměnách milióny

Právo, Barbora Silná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vedení Krajské nemocnice Liberec (KNL) nechalo vyplatit v červnu osmimiliónové odměny zaměstnancům, ačkoli ztráta nemocnice dosáhla ve druhém pololetí 17 miliónů korun. Vyplacení odměn projednalo představenstvo společnosti minulý pátek. V úterý se hospodařením nemocnice bude na svém mimořádném zasedání zabývat také dozorčí rada společnosti.

Článek

„Odměny navrhl lékařský ředitel Jan Mečl,“ řekl Právu generální ředitel a předseda představenstva KNL Zdeněk Konrád, který nedokázal odpovědět, jak skončilo hospodaření společnosti za první pololetí roku.

Podle Igora Mandíka pověřeného řízením ekonomického úseku KNL se jednalo o kvartální odměny napříč zaměstnaneckým spektrem. „Ztráta za prvních pět měsíců roku se v červnu ještě prohloubila,“ potvrdil Právu Mandík s tím, že se na schodku nemocnice podílí především zvýšená spotřeba materiálu na jednotlivých odděleních a mzdové náklady. Upozornil ale, že růst mzdových prostředků nezpůsobila akce lékařských odborů Děkujeme, odcházíme!, která je podle něho kryta z peněz od pojišťoven. „O přesných číslech budu nejprve informovat své kolegy. Každopádně nemocnice by měla zahájit úsporný program,“ podotkl Mandík.

Podle informací Práva se ale dozorčí rada KNL bude zabývat také změnami ve vedení nemocnice. Novým generálním ředitelem by se podle dostupných informací měl stát současný ředitel Dopravního podniku města Liberce a Jablonce nad Nisou a bývalý náměstek libereckého primátora Jiří Veselka (Unie pro sport a zdraví). V této souvislosti se také proslýchá, že o post ekonomického ředitele KNL, z něhož byla v červnu odvolána Danka Kaššovicová, projevil zájem liberecký exprimátor Jiří Kittner (ODS). Právě jeho náměstkem na liberecké radnici byl v letech 2004–2008 Jiří Veselka.

Získá koalice podporu u ODS?

Majoritním vlastníkem KNL je Liberecký kraj vedený ČSSD, podíl ve společnosti má ale také město Liberec. Právě v jeho čele došlo na jaře letošního roku k rozpadu koalice, kterou opustila Změna pro Liberec (9 mandátů) odvolaného primátora Jana Korytáře. Z koalice odešla také členka Veselkovy Unie pro sport a zdraví, exnáměstkyně Zuzana Kocumová. Liberci tak vládne menšinová osmnáctičlenná koalice tvořená ČSSD, Libercem občanům, Věcmi veřejnými a dvěma členy USZ, která potřebuje k prosazení svých návrhů ještě nejméně tři hlasy opozice v 39členném zastupitelstvu.

Ty může získat mimo jiné i od členů klubu ODS vedené Kittnerem. Politicky by se tak v libereckém zastupitelstvu mohla uzavřít i tichá spolupráce mezi menšinovou koalicí a ODS.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám