Hlavní obsah

Policistům i hasičům hrozí další propuštění, s vnitrem bojují o rozpočet

Právo, Josef Koukal

Pokud ministerstvo vnitra seškrtá policistům rozpočet na příští rok podle současného návrhu, hrozí u policie další propouštění. Právu to včera potvrdil policejní prezident Petr Lessy. Škrty se mají dotknout i hasičů. Prezident Lessy v pondělí oficiálně potvrdil informaci, kterou Právo zveřejnilo už v sobotu, že aktuální návrh ministerstva vnitra počítá se zkrácením rozpočtu Policie České republiky o 1,37 miliardy korun.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr vnitra Jan Kubice

Článek

Podle neoficiálního černého scénáře to znamená například to, že lidé budou muset na hlídku čekat i půl dne, nebo to, že se některé trestné činy přestanou vyšetřovat. „Ano, toto číslo je na stole,“ uvedl doslova.

Jaké konkrétní dopady do výkonu služby policistů by takové zkrácení rozpočtu přineslo, má popsat analýza ekonomů policejního prezidia, která bude dokončena tento týden. Předem je ale jisté, že by policii nezbylo než opět snížit stavy.

„Řekl jsem dvě základní premisy: Už nelze snižovat provozní výdaje policie a nelze už ani snižovat platy policistům. Zbývá poslední záležitost, a to početní stavy,“ podotkl Lessy.

Škrty podle návrhu čekají i hasiče, kteří stejně jako policisté museli už v letošním roce výrazně krátit provozní výdaje a snižovat platy svých zaměstnanců. Generální ředitel Hasičského záchranného sboru Miroslav Štěpán ale nechtěl v pondělí prozradit, o jakou částku se má hasičům rozpočet snížit.

„Přistoupil jsem na gentlemanskou dohodu, že až do jednání s vedením ministerstva vnitra nebudu rozpočet komentovat,“ uvedl Štěpán.

Poradu s ekonomy a vedením obou sborů svolal ministr vnitra Jan Kubice na pondělní večer. Také on nechtěl o navrženém rozpočtu zatím hovořit. „Policii i hasičům se to sníží, ale šetřit bude i ministerstvo, protože vnitro má ještě nějaké dluhy,“ uvedl pouze. Ministerstvo vnitra přitom příští rok dostane ze státního rozpočtu o 400 miliónů víc než letos.

John: Já bych policistům neubral

Proti sobotním informacím Práva o plánovaném seškrtání rozpočtu policie o víkendu ostře vystoupil bývalý ministr vnitra Radek John (VV). Podle něj Právo pracovalo se špatnými rozpočtovými údaji a vyvolává tím u veřejnosti neoprávněně stav paniky.

V pondělí, poté, co Lessy údaje Práva potvrdil, pak přiznal, že ho informace o chystaném zkrácení rozpočtu překvapila. „Pro mě je to překvapení, ale současně si myslím, že je to ještě věc jednání,“ uvedl John.

Sám by prý hledal úspory jinde. „Kdybych byl ministrem vnitra, hledal bych úspory ve veřejné správě a v e-governmentu, kde jsou megalomanské projekty. Rozhodně bych nekrátil policii a hasiče, protože si myslím, že to je opravdu riziko,“ podotkl John.

Policie i hasiči museli kvůli rozpočtovým škrtům zmrazit investice a omezit provozní výdaje už v letošním roce. Oproti rozpočtovaným 34,4 miliardám na rok 2010 hospodaří letos policie s 29,7 miliardami. Hasiči letos dostali 6,9 miliardy korun, oproti 8,1 miliardy v loňském roce.

Unie bezpečnostních složek ústy svého místopředsedy Miloše Plechatého pohrozila další odborářskou demonstrací, pokud se plánované snížení rozpočtu policie nezruší.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám