Hlavní obsah

Za zveřejnění osobních údajů z kauzy Promopro dostal Kalouskův úřad pokutu

Novinky, jas
Aktualizováno

Za informování v kauze Promopro dostalo ministerstvo financí od Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) pokutu ve výši 80 000 korun. Novinkám to potvrdila mluvčí ÚOOÚ Hana Štěpánková.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09)

Článek

Podle Štěpánkové se resort dopustil prohřešku tím, že letos 17. února zveřejnil na tiskové konferenci osobní údaje osob figurujících ve společnosti Promopro.

Úřad již v červnu konstatoval, že ministerstvo zveřejnilo informace o pohybu na bankovních účtech majitelů firmy bez jejich souhlasu a nařídil jejich odstranění. Nynější pokuta je pouze vyústěním správního řízení.

Kalousek se chtěl na pokutě osobně podílet

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) na červnové rozhodnutí úřadu reagoval slovy, že informace byly zveřejněny na jeho příkaz, za pochybení má tedy osobní odpovědnost a na případné pokutě se hodlá finančně podílet. [celá zpráva]

Společnost Promopro zajišťovala dodávky audiovizuální techniky a další služby na konference v Praze a v regionech. Zakázku dostala bez řádného výběrového řízení, od úřadu vlády za ni dostala zaplaceno téměř 551 miliónů korun.

Nejasnosti kolem zakázky vyšetřuje antimonopolní úřad, trestní záležitosti v kauze Promopro jsou stále ve stadiu vyšetřování.

Reklama

Výběr článků

Načítám