Hlavní obsah

Problémy letních dětských táborů jsou čistota a jídlo

Střevní potíže zasáhly v minulém týdnu 62 dětí a šest dospělých v letním táboře na Písecku. Měli bolesti břicha a zvraceli.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Dvě dívky byly převezeny ve středu do písecké nemocnice. Do rána druhého dne se pak objevily podobné potíže u téměř poloviny tábora, kde je 125 dětí.

„Zatím neznáme příčiny tohoto onemocnění. U dvou dívek odebrali lékaři biologický materiál, ale výsledky dosud nemáme k dispozici,“ řekl Právu František Kotrba z Krajské hygienické stanice v Českých Budějovicích. Dodal, že v pátek už byly podle hlášení z tábora izolovány pouze čtyři děti.

„Jedna z dívek měla podle sdělení pracovníků tábora příznaky již doma a též cestou na tábor zvracela, přesto ji rodiče na akci poslali,“ naznačil jednu z možností důvodů nákazy Kotrba.

Ve čtvrtek hygienici tábor zkontrolovali. „Pro izolaci nemocných byly vyčleněny další dvě chatky. Organizátoři tábora udělali takové změny v ubytování, aby se zdraví nepotkávali s nemocnými. Ubytovací prostory, izolaci a jídelnu sanovali. Dezinfikovali hygienické zázemí tábora,“ vyjmenoval opatření s tím, že hygienici zajistili i státní zdravotní dozor kuchyně.

Jihočeští hygienici zkontrolovali o letošních prázdninách 69 táborů. „Vrátili jsme se i do dvou táborů, v nichž mělo minulý týden zdravotní problémy 28 dětí. Organizátoři akci ukončili v pátek v řádném termínu, předtím zajistili protiepidemická opatření,“ dodal.

Pokut proti loňsku přibylo

Po uplynutí poloviny prázdnin se hygienici shodují, že situace v táborech je většinou bezproblémová, pokud jsou nalezeny závady, týkají se především skladování potravin a čistoty v táboře. Pokut proti loňsku však přibylo.

„Ve srovnání s loňským rokem jsme udělili více pokut, přitom kritéria jsou stejná. Přibylo nedostatků, jejich charakter je ale stejný jako loni. Problémy mají tábory hlavně na stravovacím úseku a někdy i v hygieně,“ potvrdil Právu Kotrba.

Nejvyšší pokutu 2000 Kč dostal kuchař tábora na Jindřichohradecku. Hygienici v kuchyni objevili nedostatečně označené a oddělené pracovní plochy a některé potraviny a suroviny měly prošlá data spotřeby. Děti dostávaly stravu pouze čtyřikrát denně – chyběla dopolední svačina.

Pokuty padaly i v dalších krajích. „Bylo uloženo pět sankcí v celkové výši pět tisíc korun, a to hlavně za nedodržení podmínek výrobce při skladování potravin a nedodržení data minimální trvanlivosti,“ uvedla mluvčí Krajské hygienické stanice Královéhradeckého kraje Veronika Krejčí.

„Situace je podobná loni. Až dosud jsme uskutečnili zhruba osmdesát kontrol, při nichž jsme zjistili jen drobné nedostatky,“ řekla Právu Hana Kabátová z Krajské hygienické stanice v Olomouci.

Nedostatky se podle ní týkaly například nezajištění dostatečných podmínek pro osobní hygienu či skladování potravin za nevhodných teplot. „Nešlo však o nic podstatného, kvůli čemuž bychom museli tábor uzavřít. Závady šly rychle odstranit,“ dodala s tím, že až dosud udělili hygienici v Olomouckém kraji letos provozovatelům letních táborů pokuty v celkové výši pěti tisíc korun.

Přibylo klíšťat

Epidemiologové na některých místech proti loňsku registrují zatím pouze jediný rozdíl, a to větší výskyt klíšťat. „Týká se to zejména Berounska a Příbramska. Epidemiologická situace na zotavovacích akcích je však zatím klidná, bez výskytu hromadných onemocnění,“ uvedla vedoucí odboru hygieny dětí a mladistvých středočeské hygienické stanice Lilian Rumlová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám