Hlavní obsah

I české politické strany mají své přípravky

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stejně jako fotbalové týmy mají i české politické strany své přípravky, ve kterých vychovávají dorost. Mládežnické organizace se tak stávají místem, kde se mladí lidé poprvé setkávají se světem politiky a často pak vymění ideály za pragmatismus a kariéru.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bohuslav Sobotka si podává ruku s Michalem Haškem po souboji o předsednictví ČSSD. Oba politici vzešli z Mladých sociálních demokratů.

Článek

Političtí dorostenci však odmítají, že do mládežnických organizací vstupují jen s vidinou budoucí moci. Například podle předsedy Mladých sociálních demokratů Petra Dolínka většina kolegů přichází kvůli idealismu nebo z konkrétních důvodů.

„Například proto, že je naštvalo kontroverzní rozhodnutí místních politiků a chtějí je změnit,“ uvedl Dolínek. Sám také přišel s mladistvým nadšením a teď je na cestě do vyšších pater politiky. Minulý rok se ve volbách dostal do pražského zastupitelstva a také do městské rady.

Mezi politickou špičku z Mladých sociálních demokratů vystoupali například soc. dem. expremiér Stanislav Gross nebo skoro celé současné vedení ČSSD: Bohuslav Sobotka, Michal Hašek či Jan Hamáček.

Mladí sociální demokraté jsou sice většinově financováni z rozpočtu ČSSD – také jako mateřská strana sídlí v Lidovém domě – ale podle Dolínka to neznamená, že mají vymetenou cestu na volební kandidátky. „Není to tak, že budete pomáhat při pěti volebních kampaních a v šesté budete kandidovat,“ poznamenal.

Předčasně zestárnou

Podle politologa Jana Bureše se v Česku musí mladí prosadit hlavně silnými lokty a kontakty. „Kdyby Stanislava Grosse účelově nepodporoval Miloš Zeman, protože chtěl ČSSD omladit v očích veřejnosti, tak by nevylétl tak rychle do vedení strany,“ řekl Bureš. Dodal, že výhodou mládežnických organizací je fakt, že se mladí lidé mají kde naučit politickému řemeslu.

Nevýhodou je, že předčasně zestárnou a ztratí kontakt s realitou. „Bohužel u nás nepřijímají strany nekonvenční nápady a názory mladých, ale naopak je nutí přejímat praktiky starců,“ vysvětluje Bureš. Jako příklad uvedl šéfa soc. dem. Sobotku, jehož kožený a až přílišně korektní přístup moc mladých voličů nepřiláká.

Největší pravicová strana ODS čerpá nové tváře z Mladých konzervativců. Z jejich lůna vzešel například bývalý ministr vnitra Ivan Langer, současný ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil či poslanec David Šeich. Ten, stejně jako ostatní tvrdí, že mu nešlo o kariéru. „Chtěl jsem názorově růst, diskutovat, určitě mi nešlo o přímý výtah k moci,“ řekl Právu Šeich.

Podle šéfa Mladých konzervativců Jiřího Fremra jsou pyšní na to, že jsou na ODS finančně nezávislí. „Proto můžeme být na rozdíl od mladých sociálních demokratů vůči ODS kritičtí,“ poznamenal pro Právo budoucí právník Fremr. Podle svých slov věří, že i v dnešní pohnuté době májí ve svých řadách stále dost idealistů.

S komunistou bych do hospody nešel

Většina členů stále preferuje ODS, TOP 09 podle Fremra nadále budí ostražitost. „Vzhledem k tomu, že v čele TOP 09 je sice přijatelná osobnost, ale stranu ovládají staří lidovečtí harcovníci, tak nikdo moc nejásal a do TOP 09 nevstupoval,“ uvedl Fremr. Dodal, že pokud by ODS dělala pro ně nepřijatelnou politiku, určitě by se řada členů přeorientovala na jinou stranu.

I když mají proti soc. demokratům výhrady, nemá problém s nimi zajít na pivo. S mladými komunisty by ale do hospody nešel. „Členové Komunistického svazu mládeže se odkazují na Lenina a na socialistickou internacionálu. S lidmi, kteří koketují s nejstrašnější tyranií, si nemám co říci, protože mi přijde, že žijí mimo reálný svět,“ poznamenal Fremr.

Komunistický svaz mládeže sice v roce 2008 soud zrušil kvůli příklonu k marxisticko-leninskému učení, ale loni svůj rozsudek změnil. Předsedovi svazu Milanu Krejčovi bohužel nebylo možné otázku, zda by šel na pivo s mladým konzervativcem, položit. Právu se Krejču, ani nikoho jiného z vedení KSM, nepodařilo za celý týden kontaktovat.

Lidovci na Love parade

Také lidovci jako druhá nejstarší významná česká politická strana mají svou mládežnickou organizaci. Nejsilnější jsou Mladí křesťanští demokraté stejně jako mateřská KDU-ČSL na jižní Moravě. Odtud pochází i předseda mladých křesťanů Petr Jurčík. Podle něj nemůže poté, co se lidovci vytratili ze Sněmovny, nikdo podezírat mladé křesťanské demokraty s kariérismu.

Stejně jako lidovci chtějí podporovat tradiční rodinu a bojovat proti liberalismu. V polovině srpna se proto chystají vyrazit do ulice Prahy na Love parade – průvod pořádaný gay a lesbickou komunitou v ČR. „ Považujeme za znepokojivé, když se ve společnosti mluví výhradně o právech homosexuálů, zatímco zájmy tradiční většinové rodiny nikdo nehájí,“ uvedl Jurčík.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám