Hlavní obsah

Déšť opět zvedl hladiny řek na Liberecku, srážky zasáhnou i Moravu

– Liberec • Aktualizováno

Déšť opět zvedl hladiny některých řek v Libereckém kraji. Od noci platí třetí stupeň povodňové aktivity, tedy ohrožení, na Smědé v Předláncích. Výstraha meteorologů platí až do večera. Následně dešťové srážky potrápí východ republiky, ale větší potíže očekávány nejsou.

Foto: Radek Petrášek , ČTK

Hladina vody v Smědé opět stoupla.

Článek

Na dalších třech místech v kraji toky dosáhly prvního stupně povodňové aktivity, vyplývá to z informací na webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Podle informací dispečinku hasičského záchranného sboru Libereckého kraje nemuseli hasiči zatím kvůli velké vodě nikde v kraji zasahovat. Pouze vybudovali protipovodňové zábrany v Loučné a sledují pohyb hladiny toků.

Nejnižší, první stupeň povodňové aktivity, tedy bdělost, platil v neděli ráno na Lužické Nise v Liberci, na Řasnici ve Frýdlantu a Smědé v Bílém Potoce.

Kvůli stoupající vodě v části Višňové - Předláncích vyhlásili třetí povodňový stupeň na řece Smědé v 0:40 hodin. Vodohospodáři tam naměřili 244 centimetrů. Po 7:00 byla hladina  22 centimetrů výše, ale dále stagnovala. „Od Vísky po Předlánce se voda vylila na loukách. Obydlí nebyla zatím ohrožena. Voda uzavřela silnici mezi Černousy a Boleslaví,“ popsala aktuální situaci v okolí Višňové starostka Vladimíra Erbanová.

Hasiči doporučili jedné rodině v další vodou ohrožené části Višňové v Poustce opustit jejich rekreační obydlí. I když voda nedosahovala obytné části, rodina z chalupy odjela ještě v noci.

Pohotovost platí do večera

„Má ještě trochu pršet, ale přívalovou vlnu z jiných toků neočekáváme. Bude to u nás podobné, jako v minulém týdnu,“ věří starostka. Rozvodněné toky v Libereckém kraji před týdnem vystoupaly na stav ohrožení na pěti místech, velká voda na čas odřízla Višňovou od okolního světa. K přímému ohrožení obytných částí domů však nedošlo.

Povodňová pohotovost, kterou vyhlásil dříve ČHMÚ, platí až do nedělního večera.

Liberecko naposledy potrápily deště a záplavy před týdnem. Višňovou velká voda na čas odřízla od světa. [celá zpráva]

Srážky potrápí východ země

Déšť podle ČHMÚ od nedělního večera potrápí zejména severovýchod a východ republika. Hydrometeorologové očekávají, že do pondělního poledne v oblasti spadne 20 až 40 mm srážek. Deště budou slábnout během pondělního poledne.

Lze očekávat vzestupy hladin, zejména na Olši a Ostravici. Vážnější problémy na řekách ale hydrometeorologové neočekávají.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám