Hlavní obsah

Proti zmijímu uštknutí nemají nemocnice sérum

Právo, Václav Pergl

České nemocnice v drtivé většině nemají sérum proti uštknutí zmijí. „Sérum skutečně není. Naše nemocnice ho nemá,“ řekl Právu profesor Roman Prymula, ředitel Fakultní nemocnice Hradec Králové a předseda České vakcinologické společnosti.

Foto: Profimedia.cz

Zmije obecná

Článek

Dodal, že „zmijí uštknutí by nemělo vést k úmrtí, pokud je člověk zdravý“. Vysvětlil, že hadí jed není natolik toxický, aby člověka zabil. Postiženému může být nevolno, mít horečku, zvracet nebo i mít průjem či bolesti břicha. Problémy mívá také s dechem.

„Pokud je člověk alergik, tak jednoznačně po uštknutí musí vyhledat lékařskou pomoc. Na jednotkách intenzivní péče pacienta vždy zaopatří tak, aby akutní situaci zvládl. Většinou je na plicní ventilaci,“ uvedl profesor.

Mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Veronika Petláková Právu potvrdila, že séra skutečně nejsou. Pro léčení byla schválena dvě, ale jeden výrobce neočekávaně oznámil přerušení ve výrobě a u druhého séra se změnil výrobce, který by ho měl začít vyrábět na jiném místě. SÚKL už hledá možné náhrady, a dokonce vydal výzvu výrobcům léků.

„Léčba uštknutí antisérem je však omezená na nejzávažnější komplikované případy. Většina uštknutí antisérem být ošetřena nemusí,“ sdělila Petláková. Přesto ale nedostatek séra není dobrý, lékaři volají po rychlém řešení situace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám