Hlavní obsah

Americký astronaut, který vzal Krtečka do kosmu, přiletěl do Prahy

Právo, ČTK, roš
Aktualizováno

Doteď o tom nikdo nevěděl. V raketoplánu Endeavour letěl v květnu ještě jeden, menší Krteček. Astronaut Andrew Feustel si ho totiž přibalil do svého osobního balíčku, a v pítek po příletu do Prahy ho odpoledne přiveze „otci“ postavičky výtvarníku Zdeňku Milerovi.

Foto: Petr Horník, Právo

Astronaut Andrew Feustel s americkým velvyslancem Normanem Eisenem a postavičkou Krtečka, která jej doprovázela při letu do vesmíru

Článek

Právě k Milerovi do léčebny v Nové vsi pod Pleší míří astronautova první návštěva plánovaného dvoutýdenního pobytu v Čechách. Kde se Krteček číslo dvě velikosti mobilního telefonu s oranžovomodrým kulíškem vůbec vzal?

„Když jsme Feustelovi do Ameriky odesílali asi dvaceticentimetrového Krtka kosmonauta, který splňoval všechny předepsané parametry, přibalili jsme do krabice i jeho menší vydání, která se u nás vyrábějí,“ řekl Právu ředitel Amerického střediska v Praze Miroslav Konvalina. Vše další už bylo na astronautovi. Ten si menší postavičku ve vakuovém balení vzal také. Tak se zrodilo překvapení, které organizátoři Feustelovy návštěvy sice avizovali, ale sami do poslední chvíle nevěděli, jaké bude.

Pan Miler podle našich informací astronautovi na oplátku daruje originál své kresby Krtka, kterému bude letos už neuvěřitelných 55 let. „Musíme kopii přivézt i Markovi Kellymu,“ řekla dnes ráno na letišti v Praze Indira Feustelová, když dostala do rukou přílohu Práva Víkend se snímky o Krtečkově vesmírné pouti na první straně. Na jednom z nich se totiž s Krtkem seznamuje i Kelly, velitel posádky Endeavouru.

Feustelův let, označovaný americkou NASA jako mise STS-134, skončil 1. června a byl předposlední cestou amerických raketoplánů k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Jejich provoz byl ukončen návratem stroje Atlantis z mise STS-135 dne 21. července.

Turné po České republice

Feustela s rodinou v Praze přivítal předseda Akademie věd ČR Jiří Drahoš a americký velvyslanec Norman Eisen. Akademie věd ve spolupráci s Astronomickým ústavem, velvyslanectvím USA a Českou kosmickou kanceláří kosmonauta do ČR pozvaly.

Foto: Petr Horník, Právo

Astronaut Andrew Feustel (uprostřed) s americkým velvyslancem Normanem Eisenem (vlevo), předsedou Akademie věd ČR Jiřím Drahošem a postavičkou Krtečka, která jej doprovázela při letu do vesmíru

Feustela čeká přednáškové turné po sedmi českých městech, návštěvy hvězdáren i muzeí. Kromě Prahy zamíří do Českého Krumlova, Českých Budějovic, Pardubic, Zlína, Valašského Meziříčí a Brna.

Astronaut, jehož manželka Indira má české kořeny, se už v roce 2009 účastnil letu raketoplánu Atlantis na poslední servisní cestu k legendárnímu Hubbleovu vesmírnému teleskopu. I tehdy s sebou vezl předměty spojený se zemí původu své ženy - Písně kosmické básníka Jana Nerudy a českou vlaječku. Knihu Feustel po návratu věnoval Astronomickému ústavu a uskutečnil své první úspěšné přednáškové turné po českých a moravských městech.

V minulých letech hostila Česká republika častokrát také amerického astronauta československého původu Eugena Cernana, který byl zatím posledním pozemšťanem, který se v roce 1972 prošel po Měsíci. Do vesmíru s sebou vzal československou vlaječku, kterou pak věnoval Astronomickému ústavu. Umístěna je na největším českém dalekohledu v astronomickém městečku v Ondřejově na Benešovsku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám