Hlavní obsah

Ministr Heger za svou hospitalizaci nezaplatil, nemocnice mu pošle fakturu

Aktualizováno

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09), který byl v noci na úterý kvůli nevolnosti hospitalizován v českobudějovické nemocnici, nezaplatil za pobyt regulační poplatek.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09)

Článek

Na rozdílný přístup k pacientům upozornil deník Blesk. "Neplatil jsem, na jednodenní hospitalizaci se poplatky nevztahují," citoval list ministra po jeho propuštění z nemocnice.

Českobudějovická nemocnice skutečnost, že ministr regulační poplatek nezaplatil, potvrdila. Následně však dospěla k závěru, že mu bude poplatek vyfakturován zpětně.

"Pan Heger zkolaboval, celou noc absolvoval řadu vyšetření a hned poté se vrhl na rozhovory s novináři. Byl prostě jen unavený a otázky jej zaskočily. Platit bude jako každý jiný, tak jsme byli domluveni od začátku," citoval list ředitele zdravotnického zařízení Břetislava Shon.

Podle mluvčího ministerstva Vlastimila Sršně nastalo v rozhovoru s novináři nedorozumění. Ptali se prý na 90 korun za pohotovost, ty opravdu ministr platit nemá. Na 60 korun dostal ministr fakturu a poplatek uhradí, řekl Sršeň.

Nejasný výklad zákona

V zákoně sice podle Shona existuje neplacená jednodenní hospitalizace, ale týká se to prý jen předem nasmlouvaných zákroků takzvané jednodenní chirurgie.

Viceprezident Svazu zdravotních pojišťoven Vladimír Kothera, který je ředitelem Zdravotní pojišťovny Metal Aliance, však ČTK řekl, že ministr v tomto případě platit nemá. "Přivezla ho do nemocnice záchranka jako akutní případ a byl tam přes noc na pozorování, za to se 60 korun nevybírá," vysvětlil.

Mluvčí VZP Jiří Rod uvedl, že poplatek za hospitalizaci je v zákoně uváděn 60 korun za den ústavní péče, přičemž první a poslední den se počítají za jeden, proto by podle VZP ministr platit měl. Mluvčí však upozornil, že výklad zákona není věcí pojišťovny

Heger, který tráví v jižních Čechách dovolenou, byl hospitalizován poté, co se mu udělalo nevolno po cyklistickém výletu. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám