Hlavní obsah

Aktivisté na Šumavě se nyní zavěšují do korun stromů

• Aktualizováno

Nedaleko šumavské Modravy i ve čtvrtek pokračuje soupeření ekologických aktivistů s lesníky, kteří chtějí v lokalitě Na Ztraceném kácet stromy napadené kůrovcem. Tentokrát aktivisté zvolili jinou taktiku než v předchozích dnech, kdy se přivazovali ke stromům. Dva z nich se nyní v sítích zavěsili do koruny stromu.

Foto: David veis, ČTK

Jeden ze dvou aktivistů, kteří se zavěsili do koruny stromu

Článek

Policisté vyvedli zatím jednu dívku, odvezli ji na oddělení. Většina aktivistů po výzvě prostory opustila, dva lidé visí v korunách stromů, na výzvu, aby slezli, zatím nereagovali.

Foto: Petr Pokorný, Právo

Policisté mezi demonstranty

Cíl je opět stejný, zamezit nebo alespoň ztížit dřevorubcům práci. U Modravy je kolem sedmi desítek aktivistů, připravena je i policie včetně antikonfliktního týmu.

"Dnes nás tu bude zhruba stejně jako včera. Nyní je tu přes 50 lidí a další přicházejí," citovala ČTK mluvčího blokády Mojmíra Vlašína, podle něhož jsou na místě i aktivisté ze Slovenska či Polska.

Dá se očekávat, že policie bude proti aktivistům stejně jako v minulých dnech zasahovat. Ve středu 26 lidí předvedla k podání vysvětlení, další pouze vyvedla z lokality kácení.

Foto: Petr Pokorný, Právo

Aktivisté protestovali i v koruně stromu

Dá se očekávat, že o víkendu se počet aktivistů výrazně zvýší.

Dřevorubci by rádi stejně jako v předchozích dnech chtěli pokácet zhruba tři stovky stromů. Vedení národního parku tvrdí, že je potřeba pokácet až 4000 stromů. Pokud k tomu nedojde do deseti dnů, vyletí z nich kůrovec.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám