Hlavní obsah

V Česku je zdravě, čisto a bezpečno, ukázal průzkum

Právo, bor

Česká republika patří celosvětově k nejbezpečnějším a s nejpříznivějšími ukazateli pro návštěvníky. Podle tzv. celosvětového indexu mírumilovnosti obsadila ČR páté místo a na indexu konkurenceschopnosti v cestovním ruchu je z celkem 139 zemí šestá.

Je Česko bezpečné a čisté? Ptali jsme se v anketěVideo: Novinky

 
Článek

Uvedli to na středeční tiskové konferenci představitelé agentury CzechTourism s odkazem na výzkumy renomovaných mezinárodních institucí.

Velmi pozitivní výsledky v celosvětovém rámci doplnili představitelé agentury i výsledky dalších výzkumů, na nichž se podíleli.

Přibývá cyklostezek

Při soustavně rostoucím množství cyklistů klesá počet lidí, kteří při jízdě na kole přišli o život. U nás to bylo loni 12 lidí na sto tisíc obyvatel (v Německu 6, na Slovensku 15). V absolutních číslech je to 70 usmrcených loni oproti 139 v roce 2002.

Na příznivé tendenci mají velký podíl přibývající cyklostezky, jichž je dnes v ČR 38 tisíc kilometrů. Do velké míry s tím souvisí i fungování záchranného systému. Zatímco v EU je standardní doba příjezdu sanitky k místu nehody půl hodiny, u nás je to 15 minut.

Pravidelné kontroly

Bezpečno je u nás také z hlediska čistoty a hygieny. S odvoláním na hlavního hygienika Michaela Víta uvedli představitelé agentury CzechTourism, že u nás jsou stravovací zařízení kontrolována státní institucí nejméně jedenkrát za dva roky, ve většině zemí EU kontrolu provádějí pouze namátkově profesní sdružení.

Vzhledem k rostoucí oblibě vodních sportů je sledována i čistota tekoucích a povrchových vod. Ta v posledním desetiletí výrazně vzrostla a samozřejmostí je i pitná voda ve vodovodním systému. To nelze zdaleka říci o všech zemích EU.

ČR se nachází v pásmu, kde je zemětřesení prakticky neznámým jevem a výjimečné jsou větrné smrště či tornáda, jedinou živelní pohromou, která se v Česku objevuje, jsou lokální povodně. Také z hlediska přírodních hrozeb se tedy můžeme řadit mezi státy velmi bezpečné.

Anketa

Považujete místo svého bydliště za čisté a bezpečné?
Ano
65,9 %
Ne
34,1 %
Celkem hlasovalo 12312 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám