Hlavní obsah

Klaus v australském parlamentu odmítl projít bezpečnostním rámem

• Aktualizováno

Prezident Václav Klaus, který je na čtrnáctidenní návštěvě Austrálie, odmítl projít bezpečnostním rámem v tamním parlamentu, v jehož budově měl domluvený rozhovor. Interview raději zrušil a vrátil se do hotelu, napsal v úterý australský server ABC News Online.

Článek

Klaus, který v Austrálii na pozvání ekonomických institutů přednáší o svobodě a klimatických změnách, dorazil do Canberry na rozhovor v programu 7.30 televize ABC1, která má své studio uvnitř parlamentní budovy. Když ale zjistil, že bude muset projít bezpečnostním rámem, zarazil se. „Přes to nepůjdu,“ řekl podle producentky programu Michelle Ainsworthové.

U nás i ve většině světa jsou rentgenové kontroly ve státních institucích právě kvůli bezpečnosti prezidentů a ostatních ústavních činitelů, nikoliv obráceně.
prezidentův mluvčí Radim Ochvat

„Vysvětlila jsem mu, že tím prochází všichni. On ale trval na svém,“ dodala žena, která byla donucena požádat stráž, jestli by neudělala pro českého prezidenta výjimku. „Nezajímá mě, kdo je. (Bezpečnostním rámem) musí projít každý,“ zněla jednoznačná odpověď.

Bez rozloučení odešel

Klaus se ale oblomit nenechal a raději se vrátil do hotelu. „Jestli se mnou chcete rozhovor, můžete jej udělat tam,“ dodal. „Ani se nerozloučil. Prostě jenom odešel,“ dodala zaskočená Ainsworthová.

Televize musela nakonec interview zrušit, z produkčních důvodů jej mimo budovu realizovat nemohla.

Na incident zareagovala následně i česká strana. "U nás i ve většině světa jsou rentgenové kontroly ve státních institucích právě kvůli bezpečnosti prezidentů a ostatních ústavních činitelů, nikoliv obráceně. Stejně tak to probíhá u nás na Pražském hradě. Je nemyslitelné, aby hlava státu procházela bezpečnostním rámem, a už vůbec ne, pokud jde o účast v televizním vystoupení," konstatoval prezidentův mluvčí Radim Ochvat.

Prezident Klaus na dvoutýdenním turné v Austrálii přednáší o svém pohledu na debatu kolem klimatických změn. Dnes Klaus mimo jiné vystoupil v australském National Press Clubu (NPC) v Canbeře, kde podle serveru abc.net.au označil klimatické změny za "hromadný klam" a některé zastánce tohoto názoru obvinil z totalitarismu.

Anketa

Souhlasíte s prezidentem Klausem, že hlava státu bezpečnostním rámem procházet nemusí?
Ano
37,2 %
Ne
62,8 %
Celkem hlasovalo 19876 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám