Hlavní obsah

Vyrovnání Key Investments s Prahou 13 napadla Praha 10

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na třech pražských radnicích ovládaných ODS v Praze 6, 10 a 13, které svěřily dohromady asi 600 miliónů korun společnosti Key Investments (KI), to začíná pořádně vřít. Rada městské části Praha 10 se totiž cítí být poškozena tím, že KI vyplatila dlužných dvě stě miliónů korun zatím jen radnici Prahy 13 a s dalšími pražskými částmi se nevyrovnala.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Praha 10 proto podala v pondělí na představitele této firmy trestní oznámení pro podezření ze spáchání trestného činu zvýhodnění jednoho z věřitelů. Právu to potvrdil mluvčí městské části Prahy 10 Jan Charvát.

„Rada městské části Praha 10 schválila podání trestního oznámení pro podezření ze spáchání trestného činu zvýhodnění věřitele, eventuálně trestného činu poškození věřitele. Dnes bude podáno,“ řekl Právu Charvát s tím, že teď je na policii, aby celou věc prošetřila.

To, že nedávné vyrovnání Key Investments s Prahou 13, kdy tato městská část získala od této firmy všechny investované peníze včetně úroků, celkem 206,8 miliónu korun, mohlo být v rozporu s insolvenčním zákonem, se domnívají i někteří oslovení právníci.

„Firma nemusí být v konkurzu, aby se musela vyrovnat proporcionálně se všemi věřiteli. Stačí, že je v konkurzní situaci,“ řekl Právu jeden z nich, který si nepřál být jmenován. Podle jiného právníka by teoreticky Praha 13 mohla o část již obdržených peněz ještě přijít, pokud by se KI v konkurzu ocitla. Podle dostupných informací, včetně těch, které jsou uvedeny v obchodním rejstříku, ale KI v takové situaci nyní není.

Praha 6 čeká na stanovisko právníků

Vedení Prahy 6, které KI spravuje celkem 190 miliónů korun, čeká s případnou žalobou na stanovisko svých právníků.

„Městská část Praha 6 již pověřila Advokátní kancelář Kříž a Bělina přípravou veškerých souvisejících právních kroků, a to včetně přípravy příslušných žalob. Nyní čekáme na stanovisko právní kanceláře s tím, že pokud nám doporučí připojit se k této žalobě, tak to učiníme,“ sdělila Právu starostka Prahy 6 Marie Kousalíková (ODS).

Jak dodala, její radnice nemá dost podkladů pro to, aby mohla komentovat situaci okolo Prahy 13, a ani jí to nepřísluší.

Spolustraník Kousalíkové, starosta městské části Praha 13 a poslanec David Vodrážka v minulosti zdůvodňoval vyrovnání s KI tím, že už v březnu vypršela mezi jeho radnicí a firmou smlouva a že Praha 13 použila jiný typ smluv než zbylé městské části.

Praha 6 a Praha 10 totiž mají s KI smlouvu o nákupu cenných papírů a doba jejich splatnosti navíc ještě nevypršela. „Z našeho pohledu proběhlo všechno v souladu se smlouvou. Finanční prostředky, které jsme KI svěřili ke zhodnocení, nám firma v pořádku vrátila. K ostatnímu se můžeme jen těžko vyjadřovat, protože neznáme smlouvy ostatních partnerů (městských částí),“ řekl Právu mluvčí Prahy 13 Samuel Truschka.

Radnice chtějí peníze zpět

Praha 10 na představitele Key Investments už jedno trestní oznámení podala, a to letos v květnu pro podezření ze spáchání trestného činu porušení povinnosti při správě cizího majetku. Na začátku června pak radnice oznámila, že dostala 213 800 korun z celkových asi 219 miliónů, které pro radnici KI spravovala. Šlo přitom o peníze za dva dluhopisy Via Chem Group, u nichž končila splatnost.

Key Investments dostala od radnic ovládaných pražskou ODS pověření zobchodovat volné prostředky pražských částí 6, 10 a 13. Letos ale firma změnila předmět podnikání a v dubnu vrátila České národní bance licenci k obchodování s cennými papíry. Měla by se tak vypořádat se svými klienty. V obavách, že jejich peníze jsou v ohrožení, radnice firmu vyzvaly, aby jim vrátila všechny peníze.

Opoziční zastupitelé už v květnu požadovali, aby představitelé městských částí, které KI svěřily peníze, odstoupili z funkcí. Podle zástupců TOP 09 měli politickou odpovědnost vyvodit právě Vodrážka a bývalý starosta Prahy 6 a nynější ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS).

Podle některých opozičních politiků v desáté městské části investici neschválilo zastupitelstvo a v Praze 13 nebylo na zakázku vypsáno výběrové řízení.

KI už v roce 2009 dostala od ČNB za porušení zákona o podnikání na kapitálovém trhu pokutu dva milióny korun. Společnost v minulosti uskutečnila mj. také obchody s akciemi Moravia Energo pro Stanislava Grosse.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám