Hlavní obsah

Ve 107 letech zemřela nejstarší občanka ČR

Právo, koc. svj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chomutov

V domově pro seniory v Jirkově na Chomutovsku zemřela v pátek ve věku 107 let Marie Třešňáková. Úmrtí nejstaršího občana České republiky potvrdil Právu mluvčí radnice Luboš Mizun.

Foto: Zavoral Libor, ČTK

Marie Třešňáková na archivním snímku

Článek

„Paní Třešňáková se v poslední době necítila po zdravotní stránce dobře. V den úmrtí ještě mluvila na chodbě s ošetřovatelkami, po obědě si šla lehnout a už se neprobudila. Zemřela ve spánku,“ uvedl Mizun.

Ve městském ústavu sociálních služeb žila bezdětná Třešňáková, která v aktivním věku pracovala jako prodavačka, od roku 1994.

Marie Třešňáková držela primát nejstaršího českého občana od letošního února, kdy zemřela stejně stará Františka Kožnarová z Velké Bíteše.

Podle červnových údajů České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) by teď měla být nejstarší ženou v Česku nejmenovaná žena, která se narodila v únoru 1904.

Ve stejný rok se narodila ještě jedna dosud žijící Češka, a to v listopadu. Jedna žena je z Královéhradeckého kraje a druhá z Moravskoslezského kraje. Systém ČSSZ však nedokáže určit, která z žen je odkud. Dalších sedm žen a jeden muž se narodili o rok později, tedy v roce 1905.

Jak nedávno ČSSZ upozornila, stoletých lidí v Česku postupně přibývá. Letos v dubnu na území republiky žilo 766 seniorů s věkem přes sto let, 655 žen a 111 mužů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám