Hlavní obsah

Na auto v protisměru vás nově upozorní navigace

Novinky, Karolína Vrbasová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do mýtných bran na českých dálnicích budou nainstalována zařízení, která rozpoznají vozidlo piráta jedoucího v protisměru. Tuto informaci systém okamžitě vyšle policii a následně do navigací řidičů, kteří se k inkriminovanému místu blíží.

Piráty jedoucí v protisměru odhalí detektory v mýtných branáchVideo: Novinky

 
Článek

Varování se přibližně ve stejnou dobu dostane také do světelných cedulí na dálnicích. Celý proces by měl trvat jen několik minut. Zprávu dále obdrží Národní dopravní informační centrum v Ostravě, které ji může předat Českému rozhlasu a televizi. Zda celý proces proběhne automaticky, nebo přes operátory, kteří situaci před rozesláním zkontrolují na kamerách, je stále ještě nejasné.

Případů nebezpečné jízdy v protisměru bylo v minulých týdnech v České republice hned několik. Letos v květnu takto ujel švýcarský pirát po silnici R10 od Turnova na Prahu více než 100 kilometrů.

Na silnici ohrozil desítky řidičů a způsobil několik nehod. V neděli 24. června se na rychlostní silnici R35 u Liberce objevil další v protisměru jedoucí automobil. Ministerstvo dopravy se rozhodlo učinit takovému nebezpečnému řízení přítrž.

Speciální detektory, které umějí sledovat i hustotu provozu, budou nainstalovány na 61 mýtných branách - nejprve na dálnicích D1, D2 z Brna směrem na Bratislavu a D5 z Prahy přes Plzeň do Rozvadova, poté přijdou na řadu další komunikace. Detektory na první tři komunikace v hodnotě 4,6 milionu zaplatí soukromá firma, stát tak nemusí investovat žádné peníze. Nový projekt by měl být spuštěn do konce roku 2011.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám