Hlavní obsah

Dobeš: učitelé nejsou sezónní dělníci, do škol pošlu hloubkové kontroly

– Praha
Právo, rsk

Ministr školství Josef Dobeš (VV) v pátek odsoudil praxi některých škol, které během prázdnin své učitele propustí a v září je vezmou zpět. Dobeš Právu řekl, že na školy, které si ze svých kantorů dělají sezónní dělníky, hodlá poslat hloubkovou kontrolu.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr školství Josef Dobeš (VV)

Článek

Učitele, kteří se s touto praxí setkali, zároveň vyzval, aby o tom i anonymně informovali ministerstvo.

Učitelé jsou o prázdninách nuceni jít na úřad práce a dva měsíce žít na podpoře. O praxi informovaly v pátek Lidové noviny.

„Učitelé a vzdělávání jsou prioritou vlády a tato praxe to popírá. Pro mě je naprosto nepřijatelné vyjádření mého tiskového mluvčího Kubase, že s tím právně nemůžeme nic dělat. To je nepřijatelné. Proto učitele vyzývám, klidně anonymně, ať hlásí školy, kde se toto děje, když loni šly 2,1 miliardy na školy,“ řekl Právu Dobeš.

Ministr chce pak cíleně posílat školní inspekci do míst, kde se praxe děje. „Na to vezměte jed. Bude se velmi hloubkově zaobírat ekonomikou těchto škol. Kde jsou ty peníze, které jsme tam poslali? Věřím, že tím vymýtíme nešvar, kdy se z učitelů dělají sezónní dělníci. To je nepřijatelné, nedůstojné a sociálně nestabilní pro učitele,“ dodal.

Ministerstvo školství kvůli tomu zřídí speciální e-mailovou adresu, kam budou učitelé své stížnosti posílat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám