Hlavní obsah

Hasiči mají napilno kvůli velké vodě na Královéhradecku

Právo, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové
Aktualizováno

Desítky zásahů mají za sebou hasiči Královéhradeckého kraje od pátečního rána v souvislosti s vydatným deštěm, který zvedl hladiny řek zejména na Rychnovsku. Z preventivních důvodů dopoledne evakuovali dětský tábor v obci Dobré. Celkem 29 dětí a vedoucích bylo postupně převezeno do budovy místní základní školy. Už ráno evakuovali 45 lidí z tábora v Dobrušce - Mělčanech kvůli rozvodněné řece Dědině.

Článek

Zasahovali také v obci Chábory, kde stavěli hráze z pytlů s pískem. „V Podbřezí se zvedla hladina řeky natolik, že hrozí přelití přes most. Částečně už bylo zaplaveno sportovní hřiště u místní základní školy. U Sedloňova zase voda podmáčela část silnice mezi obcemi Bystré a Sedloňov,“ oznámila Martina Žahourková z hradeckého hasičského záchranného sboru.

„V Mělčanech hasiči z preventivních důvodů pomohli evakuovat domácí zvířata ze dvora hospodářského stavení, které stojí u řeky. Přenášet věci do vyšších pater domu pomáhali také hasiči v obci Černíkovice,“ doplnila Žahourková.

Profesionální hasiči z Rychnova nad Kněžnou a dobrovolní hasiči z Kvasiny zase nadzvedávali kvůli průtoku vody lávku nad řekou Bělá v Kvasinách. Z preventivních důvodů byli evakuováni dva lidé. Vodu ze zatopených sklepů odčerpávali v Domašíně u Dobrušky a v Broumově - Novém Městě na Náchodsku. V Lidické ulici v Jaroměři a na silnici č. 11 mezi Chlumcem nad Cidlinou a Lovčicemi na Hradecku hasiči odstraňovali spadlé stromy.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Hasiči v Pulicích u Dobrušky se starají, aby vzedmutá hladina Zlatého potoka plynule odtékala pod mostem.

Povodně dosud uzavřely tři úseky silnic

Kvůli povodním museli královéhradečtí silničáři uzavřít tři úseky krajských silnic na Rychnovsku. Polovinu vozovky odplavila velká voda mezi Sedloňovem a Dobřany.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Vydatné deště v pátek poškodily silnici mezi Sedloňovem a Dobřany na Rychnovsku.

Tento poškozený úsek silnice třetí třídy zatím není možné použít, výši škody tam zatím silničáři nemohou odhadnout. Zaplavené a uzavřené jsou také silnice mezi Ličnem a Třebešovem a mezi Synkovem a Častolovicemi.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Zlatý potok v Pulicích u Dobrušky se rozlil na silnici a do zahrad u domů.

Deště zvedly hladiny toků ve Slezsku

Dlouhotrvající deště zvedly během pátku hladiny řek i v Moravskoslezském kraji. V Petrovicích u Karviné říčka Petrůvka stoupla od čtvrtečního večera o víc než dva metry. Dosáhla úrovně stavu pohotovosti, později odpoledne se ale vrátila na první stupeň. Podle mluvčího Povodí Odry Čestmíra Vlčka platil stav pohotovosti na dvou místech. Na pěti dalších byl vyhlášen první stupeň - stav bělosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám