Hlavní obsah

Poslanci si musí dát reparát, v zákoně o hazardu odhlasovali chybné datum

– Praha

Novela loterijního zákona se senátorům nelíbila. Podle některých z nich ohrožuje nynější regulační vyhlášky obcí a krom toho by měnila zákony zpětně, což je v rozporu s právními principy ČR. Poslanecký návrh totiž počítá se zavedením zákona od letošního 1. července a senátoři se obávají, že to je technicky neproveditelné. Novelu proto v pátek vrátili Sněmovně.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Novelu nyní dostanou poslanci, kteří rozhodnou, zda ji potvrdí v původním znění, nebo zda přistoupí na pozměňovací návrh Senátu.

Novelu loterijního zákona schválili poslanci v červnu. Obcím dala možnost regulovat hazard pomocí vyhlášek, a to nejen místně, ale i co se týče provozní doby heren. Novela by ale podle některých senátorů zrušila platnost dosavadních obecních vyhlášek regulujících hrací automaty.

Další problém je podle Senátu v možné retroaktivitě návrhu. Některá ustanovení zákona, která se týkají zejména odvodu části výtěžku z loterií, mají platit již k 1. červenci letošního roku, zatímco samotný zákon by vstoupil v účinnost až později. Zpravodaj hospodářského výboru Jiří Lajtoch (ČSSD) řekl, že takové opatření by před Ústavním soudem neobstálo a z hlediska účetnictví je technicky neproveditelné.

Odvody se sjednotí

Pro vrácení novely Sněmovně se nakonec vyslovilo 59 senátorů napříč stranami, proti nebyl žádný hlas. Přijatý pozměňovací návrh podpořil i ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Platnost dosud vydaných licencí, například k videoloterijním terminálům, zkracuje novela z dosavadních deseti na tři roky. Nově se sjednotí odvody z výnosů hazardu z dosavadních čtyř sazeb na jednu, dvacetiprocentní. To má podle ministerstva financí zabránit tomu, aby se loterijní firmy štěpily na menší a spadaly do nižších odvodů. U vybraných druhů hazardu půjde na odvodech jedna čtvrtina do rozpočtu obcí.

Senátoři chtějí vložit do novely také pozměňovací návrh, se kterým přišel Svaz měst a obcí ČR. Tento návrh řeší vyměřování místních poplatků pro hrací automaty povolené před 1. lednem příštího roku. Novela je totiž stanovuje až od 1. ledna 2012, do té doby by se na ně nevztahovala žádná úprava. Svaz proto navrhl, aby se vyměřovaly podle dosavadních právních předpisů.

Kalousek: Lidovci vyslechli modlitby loterijních společností

Předlohu kritizoval senátorský klub KDU-ČSL. Senátor této strany Petr Šilar navrhl novelu zamítnout. Jeho návrh ale neprošel. „Ambici vládní novely zákona regulovat hazard považuje KDU-ČSL za velmi nedostatečnou,“ uvedl v tiskovém prohlášení předseda lidoveckého klubu Václav Koukal.

Ministr Kalousek v reakci na stanovisko lidovců vznesl otázku, komu by zamítnutí prospělo. Dodal, že všechny loterijní společnosti, pokud se umí modlit, klečí před Panenkou Marií a modlí se, aby byl návrh KDU-ČSL přijat. Zdůraznil také, že materiál na stolech senátorů není vládním návrhem, ale komplexním pozměňovacím návrhem poslanců. I když nad některými body podle svých slov cítil rozpaky, přesto ho jako ministr financí podpořil a ve Sněmovně pro něj hlasoval.

Martě Bayerové (KSČM) v novele nejvíc vadilo zrušení zákazu, který vytěsňoval hrací automaty ze stometrového okolí škol, nemocnic, úřadů a dalších podobných institucí. Předlohu nazvala „komplexním zmetkem“ a připojila se k návrhu na zamítnutí. Senátorka Soňa Paukrtová zrušení tohoto zákazu vysvětlovala tím, že se v minulosti staly případy, kdy se město s provozovatelem přelo, zda je herna v dostatečné vzdálenosti, a šlo přitom o 80 centimetrů.

Reklama

Výběr článků

Načítám