Hlavní obsah

Chladné počasí bez sluníčka vydrží celý víkend

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na severu budou během pátku deště postupně slábnout a rozbouřené toky se opět zklidní. V noci ze soboty na neděli se další hustá mračna přivalí od jihovýchodu a potrápí východ Moravy a Slezska. Přestože léto by mělo touto dobou vrcholit, na jeho návrat si Česko musí počkat do srpna. Podle Dagmar Honsové však letošní červenec není o nic mokřejší než před pěti či deseti lety.

Foto: Martin Polák, Právo

Ilustrační foto

Článek

Teploty se v pátek budou pohybovat průměrně mezi 17 a 21 stupni Celsia, na severu ale jen kolem 15 stupňů. Přestože v oblasti stále prší, odpoledne by mělo od západu oblačnosti ubývat a navečer by měly srážky ustat. Za celý den by nemělo napršet více než 20 milimetrů srážek.

V sobotu se po ránu budou teploty pohybovat mezi 11 až sedmi stupni Celsia, přes den porostou k intervalu 17 až 21 stupňů. Obloha by měla být během dne polojasná až oblačná, ovšem odpoledne se na jihovýchodě zatáhne a spustí se další deště. Na východě Moravy a Slezska naprší během nočních dvanácti hodin mezi 20 až 40 milimetry, v extrému i 50 milimetrů srážek.

„Není to jako na Liberecku, ale povodí jsou již nasycená, takže hladiny menších toků by se mohly zvednout,“ upozornila Honsová.

Přes týden bude tepleji s přeháňkami

Občasné deště se zde budou vyskytovat i v neděli a zataženo až oblačno bude i na zbytku území. Ranní teploty se posunou k rozmezí od 12 k osmi stupňům Celsia, odpolední maxima naopak poklesnou na 16 až 20 stupňů.

V následujícím týdnu se již tak vydatné srážky nepředpokládají, nicméně i nadále zůstanou teploty pod dlouhodobým průměrem a zvedat se budou ztuha. V pondělí opět porostou k 17. až 21. stupni, v průběhu týdne odpolední maxima dosáhnou i na hranici letních 25 stupňů Celsia. Podle Honsové se letní a snad i tropické dny objeví až v srpnu.

Podobné července co pět let

„V současnosti se teploty pohybují pět stupňů pod dlouhodobým průměrem. Letošní červenec mi ale proměnlivostí počasí a nízkými teplotami připomíná červenec roku 2005, takže zvlášť výjimečný nebude,“ poznamenala Honsová s tím, že července jsou obecně sice nejteplejší, ale také nejdeštivější měsíce roku.

Podle ní napršelo před pěti lety v červenci o 57 procent srážek více, než činí dlouhodobý průměr. Jen v Praze údajně napršelo 143 milimetrů. V červenci roku 2000 napršelo dokonce o 153 procent srážek nad průměr. „Na Smědavské hoře v Jizerských horách napršelo 139 milimetrů, což je srovnatelné s tím, co spadlo teď,“ doplnila Honsová.

Reklama

Výběr článků

Načítám