Hlavní obsah

Vláda chce pozastavit činnost KSČM ze strachu, tvrdí Filip

Právo, jov

Komunisty rozezlila vláda Petra Nečase (ODS), která ve středu zadala ministru vnitra Janu Kubicemu (nestr.), aby do listopadu zpracoval návrh na pozastavení činnosti KSČM. Podle lídra rudých Vojtěcha Filipa je to důkaz strachu kabinetu z opozice.

Foto: Jakub Dospiva, ČTK

Šéf KSČM Vojtěch Filip

Článek

„Vláda má strach z opozice a snaží se administrativním způsobem, případně zneužitím soudního systému, omezit opozici,“ bouřil ve čtvrtek Filip na tiskové konferenci ve Sněmovně. Šéf komunistů se navíc pozastavil nad tím, že podobný krok nečiní vláda vůči dalším politickým stranám, které mají v názvu „komunistická“. Podle Filipa jsou v ČR minimálně tři takové partaje.

Vláda zadala úkol Kubicemu na svém středečním jednání. Rozhodnutí přitom padlo poté, co Kubice kabinet v analýze od takového postupu odrazoval. Právní experti nenalezli důkazy, že by KSČM aktivně spolupracovala se sdruženími, která prosazují komunistickou ideologii agresivněji, demokracii prý neohrožuje. Pokus o pozastavení činnosti strany u Nejvyššího správního soudu by tak mohl pohořet.

Komunisté vzbuzují rozruch především svými výroky. Velké rozhořčení vyvolala například poslankyně KSČM Marta Semelová, která ve Sněmovně prohlásila, že ocenění si místo příslušníků protikomunistického odboje zaslouží spíše pohraničníci, kteří střežili zadrátované hranice někdejšího Československa. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám