Hlavní obsah

Většina lidí si nepřeje zavedení nadstandardní péče

Novinky, jim

Většina lidí odmítá vládní záměr vyčlenit ze systému zdravotního pojištění tzv. nadstandardní péči, tedy luxus v nemocnicích a při zákrocích, za který si mohou pacienti připlatit. Celkem 60 procent lidí podle průzkumu agentury CVVM s tím nesouhlasí.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Z odpůrců nadstandardu uvedla v dotazníku radikální „ne“ polovina. S rozdělením péče na standard a nadstandard pak souhlasí 35 procent lidí. Skálopevně je však o pozitivech této zdravotnické reformy přesvědčeno jen sedm procent respondentů. Pět procent lidí si s otázkou nevědělo rady.

Systém počítající se standardy a nadstandardy má podle vlády přinést do zdravotnictví více peněz potřebných na zvyšující se náročnost péče. Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) tvrdí, že standard má být stejný jako nyní, pouze do nadstandardu se vymezí položky, za které se nyní platí pod rukou. Například bílé plomby nebo císařský řez, pokud o něj bude stát rodička, aniž by jej doporučil lékař.

Odborům a opozici je ale nový systém trnem v oku. Podle nich se časem do nadstandardu přesunou i zákroky, které pacienti nutně potřebují, takže chudí lidé v budoucnu nedosáhnou na potřebnou péči. Heger ovšem upozorňuje, že to by bylo protiústavní.

Kritikům se rovněž nelíbí, že o tom, co je nadstandard, se bude rozhodovat formou vyhlášky ministerstva a nikoli po řádné diskuzi v parlamentu.

Reklama

Výběr článků

Načítám