Hlavní obsah

Vláda schválila rozpočet, 19procentní DPH Kalouskovi neprošla

Aktualizováno

Vláda ve středu přijala variantu základní podoby státního rozpočtu na příští rok s deficitem 105 miliard korun. DPH příští rok bude ve dvou sazbách 20 a 14 procent, další rok 17,5 procenta. Ani jeden z dvojice přítomných ministrů VV pro to nehlasoval. Neprošla varianta jednotné DPH ve výši 19 procent, kterou prosazoval ministr financí.

Foto: ČTK

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09)

Článek

Původní informace, kterou přinesla agentura ČTK, přitom hovořila právě o přijetí varianty s jednotnou 19procentní DPH a o deficitu 95 miliard. Agentura ji následně opravila.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) jednotnou daň ve výši 19 procent prosazoval. Podle jeho slov byla "ambicióznější" a urychlovala by snižování deficitu.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Návrh na sjednocení DPH na 19 procentech se nezamlouval nejmenší vládní straně Věci veřejné. Ty její podporu podmiňovaly zvýšením korporátních daní a daňovou progresí pro lidi s nejvyššími příjmy. To naopak bylo nepřijatelné pro ODS a TOP 09, které preferovaly variantu s nižším schodkem rozpočtu.

Šéf VV Radek John k jednání uvedl, že strana odmítá, aby se problém řešil pouze na úkor středních a nízkopříjmových skupin obyvatel. Proto ministři VV pro usnesení nehlasovali.

"Musím říci, že se jedná pouze o přípravný materiál k rozpočtu. Čili ano, dovedu si představit, že někdo není spokojen se svou kapitolou, tak to vyjádřil i tímto hlasováním," poznamenal k tomu Nečas. Nedokáže si prý ale představit, že by se "bez politických následků" obešlo podobné hlasování v případě definitivního schvalování rozpočtu.

VV zároveň odmítají seškrtání rozpočtu ministerstva dopravy a tvrdí, že investice do dopravní infrastruktury musí být jednou z priorit vlády. Ušetřit by se podle nich dalo v resortech obrany a práce a sociálních věcí.

Resorty čekají výrazné škrty

Přijatá podoba rozpočtu by měla zajistit, že deficit veřejných financí nepřesáhne 3,5 procenta HDP. Počítá však rovněž s výraznými škrty v rozpočtech ministerstev, které vadí VV.

Sjednocení sazeb DPH s sebou přinese od roku 2013 i zrušení jakýchkoliv výjimek.

Na tiskové konferenci premiér Petr Nečas (ODS) předložil plán na postupné snižování schodku HDP. Letošní úroveň by měla podle očekávání zůstat u 4,6 procenta, příští rok by se měla snížit na 3,5 procenta, v roce 2013 na 2,9 procenta a na konci vládního období by měla klesnout pod 1,9 procenta.

Jednotliví ministři nyní musí do 10. srpna předložit ministerstvu financí rozepsané výdaje u svých resortů. Následně do 25. srpna bude o návrzích Kalousek s ministry jednat a pak do 30. srpna předloží vládě celkový návrh rozpočtu na příští rok se všemi přílohami. Do konce září musí návrh schválit vláda a předložit jej Poslanecké sněmovně.

Reklama

Výběr článků

Načítám