Hlavní obsah

Ekonomičtí ministři se nedohodli na rozpočtu, věc musí rozřešit vláda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ekonomičtí ministři, kteří v úterý odpoledne jednali o podobě státního rozpočtu na příští rok a možných změnách DPH, k dohodě nedospěli. Záležitost bude ve středu řešit vláda.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr dopravy Pavel Dobeš (VV) před jednáním

Článek

V návrhu státního rozpočtu ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) počítá s tím, že by se sjednocením DPH na 19 procentech už v příštím roce snižoval deficit razantněji. Devatenáctiprocentní DPH podle návrhu státní pokladně vynese 22 miliard korun navíc. Místo původně zamýšlených 3,5 procenta by tak deficit klesl na 3,2 procenta hrubého domácího produktu. Schodek v příštím roce by činil 95 miliard namísto nyní plánovaných 105 miliard korun.

Navýšení DPH odmítají Věci veřejné, dokud nebudou mít jistotu, že výdaje rozpočtu budou podle nich účelné. Pokud DPH zvýšena bude, chtějí VV dvě sazby daně. "Řešením by bylo i zavedení progresivní daně z příjmu," uvedl v úterý předseda poslaneckého klubu nejmenší vládní strany Vít Bárta. [celá zpráva]

Premiér Petr Nečas (ODS) plány VV zvýšit daně firmám odmítá. "Jsem přesvědčen, a se mnou 99 procent odborníků na ekonomii, že zvyšovat přímé daně v období křehkého ekonomického růstu je ekonomická hloupost," řekl. O výjimkách z DPH sjednocené na 19 procentech je ochoten diskutovat, aby zvýšil průchodnost návrhu. Sjednocením DPH by se zdražila voda, potraviny, MHD či kultura.

Zisky z ČEZ půjdou na důchody

Nečas také navrhl, že vláda by mohla zapojit do rozpočtu jako trvalé výdaje deset až 15 miliard korun z privatizačního účtu. Tyto peníze, mezi kterými mají dominantní roli dividendy za akcie ČEZ, by podle něj byly použity výhradně na vyrovnání důchodového účtu. [celá zpráva]

Podle premiéra, který by nejraději zrušil i výjimky pro knihy, noviny i léky, by DPH na 19 procentech umožnila rychlejší snižování deficitu a konsolidaci veřejných financí.

Za mandatorní výdaje stát letos podle návrhu utratí 557 miliard, příští rok 580 miliard a v roce 2014 více než 645 miliard korun. Splátky úroků ze státních dluhů vzrostou z letošních 78 miliard na 82 miliard v příštím roce a 105 miliard v roce 2014.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám