Hlavní obsah

Profesoři vyzvali Bessera: zrušte verdikt o demolici domu na Václavském náměstí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Třináct profesorů architektury a dějin umění v úterý vyzvalo ministra kultury Jiřího Bessera (za TOP 09), aby vzal zpět své rozhodnutí o demolici historického domu v památkově chráněné zóně Václavského náměstí. Podle nich má totiž budova významnou architektonickou i urbanistickou hodnotu, a Besser by proto měl obnovit řízení. Besserovo rozhodnutí vyvolalo vlnu nevole, kritikům se zejména nelíbí, že upřednostňuje ochranu investic soukromé firmy před ochranou originální památky.

Foto: Hynek Paštěka, Právo

Historický dům má ustoupit výstavbě nové multifunkční budovy.

Článek

Odbor památkové péče pražského magistrátu má ale za to, že současný dům není ničím výjimečný a není třeba demolici bránit.

„Dům je důležitým článkem v historickém vývojovém řetězu české architektury a typickým příkladem dobového prolínání a syntézy stylů, zde novoklasicismu a kubismu,“ stojí v úterní tiskové zprávě z pera Václavy Pštrossové z Ústavu dějin umění Akademie věd ČR, jehož členové jsou pod výzvou také podepsáni. „Jeho odsouzení k demolici by znamenalo neospravedlnitelný kulturní přečin v českém i evropském významu,“ varovali odborníci.

„Nebourejte dům Václavské náměstí 47“

K 15. červenci proto podali podnět k obnově řízení, při němž ministr potvrdil stanovisko pražských památkářů schvalující demolici. Za obnovu řízení se vyslovil například vedoucí Ústavu památkové péče na Fakultě architektury ČVUT Václav Girsa, ředitel Ústavu dějin umění Akademie věd Lubomír Konečný nebo vedoucí katedry dějin umění a estetiky Vysoké školy uměleckoprůmyslové Jindřich Vybíral.

Vedle akademiků se proti zbourání historické budovy v centru metropole postavila i veřejnost, v červnu demonstrovalo na Václavském náměstí několik stovek lidí. Na sociální síti Facebook se ke stránce „Nebourejte dům Václavské náměstí 47“ přihlásilo přes 2300 lidí.

Nový projekt kritizoval i Havel

Ministr Besser své rozhodnutí zdůvodnil tím, že chtěl respektovat doporučení resortní rozkladové komise, která navrhla umožnit demolici nárožního domu, dvorní části hotelu a torza bývalé Akciové tiskárny, jejíž fasáda zůstane zachována. Verdikt ministra je konečný a nelze se proti němu odvolat. Investor nyní musí požádat stavební úřad Prahy 1 o demoliční výměr. Zda jej dostane, není zatím jisté.

Podle projektu má mít novostavba ve tvaru písmene L tři podzemní a devět nadzemních podlaží. Bourat chce investor už letos v listopadu. V novostavbě by měla být dvě podzemní patra vyhrazena pro parkování, ve čtyřech podlažích mají být obchody, ve zbytku kanceláře.

Dům je součástí jednoho z nejvýznamnějších prostranství Pražské památkové rezervace, památky světového kulturního dědictví UNESCO. Proti jeho zbourání se vyslovil i bývalý prezident Václav Havel, vadí mu i podoba chystané novostavby.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám