Hlavní obsah

VV chtějí dvě pásma DPH a více zdanit firmy a bohaté

Nejmenší koaliční strana Věci veřejné po pondělním jednání K9 v úterý oznámila, že pokud by se DPH měla zvednout na 19 procent, bude požadovat zachování dvou daňových pásem. To by mělo omezit dopady na sociálně slabší obyvatele. VV rovněž zopakovaly, že jako řešení vidí i růst daní pro firmy a prohloubení daňové progrese pro bohaté.

Foto: Petr Horník , Právo

Zleva: Radek John, Karolína Peake, Kateřina Klasnová a Vít Bárta (všichni VV)

Článek

"Bráníme se zvyšování DPH, dokud nevíme, že jednotlivé výdaje budou účelné. Pokud k růstu DPH bude muset opravdu dojít, pak preferujeme zavedený systém dvou sazeb daně," konstatoval šéf poslaneckého klubu a jeden z vyjednávačů VV Vít Bárta.

"Považujeme za výhodné zkombinovat zvýšení DPH  buď s navýšením firemních daní o jeden procentní bod nebo se snížením daňových výjimek. To by mohlo vynést šest až osm miliard korun. Řešením by bylo zavedení i progresivní daně z příjmu,“ dodal Bárta.

Šéf strany Radek John doplnil, že zvýšení daně na 19 procent VV "jednoznačně odmítají". "Všichni jsme ve společném průšvihu. I firmy by měly přispět svojí troškou. I nejbohatším musí záležet na tom, aby se tato země nezřítila do dluhové pasti," dodal John.

Ekonomický expert VV Michal Babák tvrdí, že daň pro firmy by mohla vzrůst až na 21 procent a lidem s příjmem vyšším, než je čtyřnásobek průměrné mzdy, by mohla stoupnout minimálně na 25 procent.

Proč mít léky a tisk ve snížené sazbě, ptá se Babák

Babák se vedle toho pozastavil nad možností, že by se ve snížené sazbě daně ocitly vedle knih i léky a tiskoviny. O tom hovořil šéf poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Petr Gazdík.

V případě umístění léků do nižší sazby nejde dle Babáka o opatření, které by pomohlo občanům, ale spíše ministerstvu zdravotnictví. Za zařazením tiskovin do snížené sazby DPH zase Babák podle svých slov cítí "velký lobbing".

Škrty by prý ohrozily dotace

Bárta se podivil, proč ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) navrhuje v rozpočtu na příští rok tak vysoké škrty v resortech školství a dopravy, které spravují ministři VV. Podle Bárty úspory ohrozily čerpaní evropských dotací ve výši 50 miliard korun.

Kalousek předložil návrhy, podle nichž se buď zvýší jednotná sazba DPH na 19 procent s výjimkou léků, tisku a knih s finálním rozpočtovým schodkem 95 miliard, nebo zůstane při 17,5 procenta, ale škrty v resortech budou brutálnější a deficit 105 miliard.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám